Poslanici opozicije su na sednici Skupštine Srbije podigli fotografije glumaca, koje su prethodnih dana targetirali predstavnici vlasti i prorežimski mediji. Oni su uputili podršku i Srbima sa Kosova i Metohije koji nalaze na udaru represivnih mera vlasti u Prištini. Poruka poslanika je - "Niste sami".

Mnoge javne ličnosti, prvenstveno glumci, podržali su proteste „Srbija protiv nasilja“. Mnogi od njih govorili su na bini ispred Skupštine Srbije. Zbog otvorene podrške protestima svi odreda su bili targetirani, prvenstveno u Skupštini Srbije, a zatim i u režimskim medijima. Napad na glumce u Skupštini je predvodio poslanik SNS Nebojša Bakarec, koji je javno govorio o njihovim primananjima, što su glumci tumačili kao poruku da će bez istih i ostati.

Glumica Tamara Dragičević dobila je pretnje, u kojoj se spominje njeno maloletno dete. Nakon toga njen suprug Petar Benčina rekao je da se obratio MUP-u, ali da nije bilo odgovora, te da će sam morati da zaštiti svoju porodicu.

Pročitajte još...

Zatim je na društvenim mrežama osvanuo video u kojem su objavljene slike blizu 50 glumaca, za koje se navodi da pozivaju na rušenje države, ustavnog poretka, kao i na „nezakonske akte“ protiv TV Pink.

U njima se glumci optužuju da su uhlebljeni na projekte Telekoma, odnosno na državnom budžetu i privatne kompanije Pink, da „pozivaju na antidemokratske metode, rušenje države i ustavnog poretka, te anticivilizacijske i nezakonske akte protiv TV Pink ili direktno učestvuju u ovakvim činovima“.

A potom se ređaju slike čak 46 glumaca. Na spisku autora ovog videa, među ostalima, su Branislav Trifunović, Nikola Kojo, Dragan Bjelogrlić, Gorica Popović, Petar Božović, Nataša Ninković, Nina Janković, Branka Katić, Gordan Kičić, Nada Šargin, Sergej Trifunović, Jelisaveta Seka Sablić, Rade Šerberdžija, Hana Selimović, Nenad Maričić…

Situacija na Kosovu

Nakon što je kosovska policija uhapsila u Kosovskoj Mitrovici Miluna Milenkovića Luneta, optužujući ga da je umešan u napade na pripadnike Kfora u Zvečanu, Srbi na severu su se ponovo „digli na noge“. Tenzije koje se danima „seku nožem“ na relaciji Priština-srpska zajednica, dodatno su podgrejene nakon zvuka sirena za uzbunu, koje su se čule posle upada policije.

Foto:RTS 2

Veliki problemi za Srbe na KiM nastali su nakon nagovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika Srpske liste, nakon čega su doneli odluku da se povuku sa barikada koje su postavili krajem godine, pa da bojkotuju kosovske izbore. Upravo su barikade za građane bile poslednja brana da ih „Kurti ne bi lovio kao zečeve“, kako je to objasnio bivši policijac koji je bio na razgovoru sa predsednikom Vučićem.

Srbe su nakon toga hapsili, kosovska policija omogućila je albanskim gradonačelnicima da uđu u srpske instituacije, a na sve to izostao je konkretan otpor Srpske liste.

BONUS VIDEO: Ivan Medenica: Glumci su meta verbalnog linča, vlast i Telekom Srbije bi da kupuju ljude

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar