Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Aktuelna vlast Srbije tvrdi da je okrenuta ka EU i članstvu u istoj, ali u praksi stvari stoje drugačije. Ugrožena je sloboda medija, nezavisnost pravosuđa, a parlament je praktično pretvoren u jednopartijski. Istovremeno, Srbija je, nakon što gotovo dve godine nije imenovala šefa pregovaračkog tima za pridruživanje EU, tu poziciju ukinula.

Nakon što je Tanja Miščević podnela ostavku sa mesta pregovaračkog tima za pridruživanje EU, Srbije na toj poziciji nije imala nikoga. Vlada Srbije, kako navodi Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, nije našla za shodno da imenuje novog punih 500 dana. Umesto toga ta pozicija je ukinuta. EU je u međuvremenu promenila metodologiju pregovora.

„Od odlaska profesorke Tanje Mišćević pre više od pet stotina dana, Srbija nije imala šefa pregovaračkog poglavlja, pa se sada i formalno ta pozicija ukida, što sugeriše da će se ceo proces centralizovati i politizovati, imajući u vidu političku poziciju koji glavni pregovarač obavlja –  pored člana Vlade Srbije i političke stranke, ujedno je i ministarka za evropske integracije“, kaže Beširi i dodaje da je jedna od novina i uvođenje kordinatora klastera.

Naim Leo Beširi
Naim Leo Beširi. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

To su lica koja predlaže glavni pregovarač a imenuje Vlada Srbije, koja će grupu poglavlja po tim klasterima usklađivati prema pravnim tekovinama EU. Oni će direktno odgovarati ministarki Joksimović, a zajedno su svi oni za svoj rad odgovorni Vladi Srbije. Neki od problema koji se mogu videti u novoj pregovaračkoj strukturi jeste da se potpuno ignoriše parlament, to jeste manir ove vladajuće strukture“, ocenjuje Beširi.

Kaže da pregovaračka struktura ignoriše i postojanje odbora za Evropske integracije  te da njih uopšte i ne pominju.

„Ne postoji ni korelacija, odnosno način na koji će Vlada odnosno pregovarački tim, komunicirati sa parlamentom, kordinisati sa parlamentom… Postoje i neke nejasnoće, a tiču se zaduženja i metafizičkih naracija koje nisu najrazumljivije, poput stvaranja nacionalno neophodnih uslova da bi određene institucije sprovodile reforme“, kaže naš sagovornik.

Foto: Shutterstock

Novi pregovarački proces predviđa šest klastera

„Dodao bih još da, iako na prvi pogled stvaranje nove strukture može biti pozitivno, ključno je da do sada glavni problem nije bila metodologija pregovaračkog procesa, već nepostojanje reformi u ključnim oblastima u društvu. Pre svega pričamo o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, veze između političara i organizovanog kriminala, ali i nepostojanje značajne reforme u pravosuđu koje bi vodili ka nezavisnosti sudija, tužilaštva, policije, itd. To su naši ključni problemi pored slabog dijaloga Beograda i Prištine ka pravno obaveyujućem ugovoru. To su glavni problemi koji građane Srbije drže u siromaštvu u društvu koje bez kontrole i uz visok stepen korupcije funkcioniše tako kako funkcioniše.“

PROČITAJTE JOŠ

Evropska komisija je predložila novi pregovarački proces, koji uključuje šest pregovaračkih klastera. U okviru njih uključena su trideset i tri poglavlja, od kojih je Srbija osamnaest već otvorila. Beširi navodi da Srbija samo u klasteru četiri nije otvorila nijedno poglavlje.

„U tih šest klastera Srbija je otvorila gotovo sva poglavlja koja se tiču klastera jedan, od pravosuđa i ostalih prava 23, 24, 32, do poglavlja 5 i 18. U ostalim pregovaračkim klasterima Srbija samo u okviru klastera 4 nije otvorila nijedno poglavlje, a to su poglavlja koja se tiču životne sredine, energitke i transportne politike. U skladu sa novom pregovaračkom pozicijom Srbije, odnosno, novim pregovaračkim klasterima, Vlada Srbije usvojila je novu pregovaračku strukturu u kojoj su tri ključne novine – prva je da se pređašnja tela – koordinaciono telo, savet koordinacionalnog tela i pregovarački tim ukidaju. Formira se koordinacija za vođenje pregovora kao glavno telo za ostvarivanje usklađivanja poslova u vezi sa tekućim pitanjima. Tu je i tim za podršku pregovorima, koji izrađuje nacrte pregovaračkih pozicija i pruža podršku glavnom pregovaraču koji je prema sadašnjoj strukturi ministar za evropske integracije , odnosno, ministarka Jadranka Joksimović, kao glavni pregovarač“, kaže Beširi.

BONUS VIDEO: 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar