Foto:Shutterstock

Kamere Kopernikus televizije, u vlasništvu šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke Zvezdana Milovanovića, odnedavno prenose zasedanja odbornika Skupštine grada Niša, umesto Niške, koja je godinama to radila, ali po višoj ceni. Predsednik parlamenta Boban Džunić kaže da je reč o starom ugovoru koji je sa Milovanovićevom televizijom zaključila prethodna SNS vlast, a građani to plaćaju 100.000 dinara po satu prenosa.

Niška televizija je još kao javno preduzeće prenosila sednice niške Skupštine, a potom i godinama dobijala na tenderu i naplaćivala oko i više od 1.000 evra za sat prenosa. Reč je o televiziji koja je u mešovitom vlasništvu vlasnika Zone plus i Belle Amie, koja inače na konkursima za medije svake godine dobija najveći deo predviđenog novca, pišu Južne vesti.

Međutim, njihove kamere više nisu na sednicama gradskog Parlamenta. Zamenile su ih one Kopernikus televizije, koja je u vlasništvu poverenika SNS Zvezdana Milovanovića, koji je od avgusta, kada je formirana nova-stara gradska vlast u Nišu, postao i šef odborničke grupe naprednjaka u Skupštini.

Suvlasnik Niške i vlasnik Belle Amie televizije u Nišu koja se reklamira kao „medijska imperija“ Vidosav Radomirović kaže da je prošle godine prekinuta tradicija, jer nisu dobili na tenderu da prenose sednice, ali ne zato što su ponudili visoku cenu.

„To je pitanje za druge, nije pitanje za mene – kako je Kopernikus dobio na tenderu, a nije ispunio uslove prosto. To ja ne mogu da komentarišem. Mi smo konkurisali i na tenderu je dobila druga televizija. Tender je bio nekad prošle godine. Ali očekuje se novi tender pa ćemo ponovo da konkurišemo, pa ako prođemo prošli smo, ako ne nikom ništa“, navodi Radomirović.

Zašto je prvi put posle više godina izabran Milovanovićev Kopernikus za prenose sednica – ne zna predsednik Skupštine Boban Džunić, jer kaže da su taj ugovor nasledili.

Ono što je proverio i javio novinarima jeste da građani za to plaćaju 80.000 dinara po satu prenosa, odnosno 100.000 dinara sa PDV-om.

Prema tom tenderu i na osnovu tada zaključenog ugovora iz prethodnog mandata prenosilac sednica Skupštine grada je Kopernikus televizija i novac koji je bio opredeljen još uvek nije utrošen, navodi Džunić.

Kolika je ukupna vrednost ugovora nije poznato, a Džunić kaže da je tražio te informacije od Uprave za finansije i da ih očekuje. Ima dovoljno novca za još sednica, takođe nije mogao da precizira za koliko, a ne zna ni kako onda vlasnik jedne televizije najavljuje novi tender.

„Pa najavio je direktor Niške televizije verovatno, pošto se on tako interesuje. Pa dobro, neka sačeka, kad bude Uprava za finansije raspisala onda. Ne znam kako neko može da najavljuje, a ne zna precizne informacije. Ranije je to radila nadležna Uprava, sada je to na budžetu Skupštine, ali pošto mi nemamo ljude koji su zaduženi za tender ja onda upućujem zahtev Upravi za finansije i oni preko svoje nadležne službe za javne nabavke to raspisuju. Još nisam to uputio, jer ima još mogućnosti po starom ugovoru da se održavaju sednice i da se to prenosi, za sada nema potrebe za novim tenderom“, pojasnio je Džunić.

Više o tome na sajtu Južne vesti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar