Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Članovi Gradske izborne komsije, koje je predložila lista "Srbija protiv nasilja", tvrde da su pojedini zapisnici sa biračkih mesta naknadno menjani i zbog toga su podneli još jedan prigovor na konačne rezultate izbora u Beogradu.

Advokat Ivan Ninić kaže za N1 da je „došlo je do krivotvorenja koje implicira falsifikovanje“.

„Statističari imaju pravo, da ukoliko uoče određena računsko-logička neslaganja u zapisnicima, njima je dozvoljeno da te graške isprave. Ali je zakon jasan koja je to vrsta grešaka i koja su to tačno neslaganja. Međutim, bez otvaranja džakova sa glasačkim listićima teško je utvrditi da li je došlo do ‘peglanja’, ispravki koje utiču na izborni rezultat ili su u pitanju greške matematičkog karaktera. Kod teških grešaka to ima za posledicu ponavljanja izbora na određenim biračkim mestima“, rekao je Ninić za N1.

On je naveo da su posle izbora statističari u jednom trenutku primetili greške i pristupili ispravljanju istih.

„Opet kažem, treba pronaći džakove sa biračkih mesta i izvršiti poređenje i na tan način utvrditi kakve su greške u pitanju. Međutim, i posle toga imamo problem. Čak i da se utvrdi da je u pitanju falsifikovanje, prošao je rok za podnošenje prigovora. U ovoj situaciji neko iz ‘Srbija protiv nasilja’ treba da podnese krivičnu prijavu, a Tužilaštvo mora da uzme džakove i zapisnike i urvrdi kako je došlo do ovih grešaka. Ja nisam optimista kad znam kako radi Tužilaštvo, ali to je put mora da se ide. isto tako, treba da budu saslušani članovi biračkih odbora, koji su sastavljali prvu verziju zapisnika, i statističari koji su učestvovali u ispravci tih zapisnika. To je uži krug lica i svi imaju status službenog lica i jasan je lanac odgovornosti. Samo treba izvršiti poređenje i utvrditi o čemu je reč“, objašnjava advokat Ninić.

Prošle godine, kako kaže, isto su bila sporna 164 biračka mesta. Isti slučaj se desio i 2016. godine kada su izbori ponovljeni na 15 izbornih mesta. Vlast nema interes da obara biračka mesta, objasnio je Ninić, sem ako imaju nameru da neku listu „podignu“ jer, kako kaže, ne mogu da „seku granu na kojoj stoje“.

„Vlast učestvuje u krivotvorenju svega, preseljavanju glasača, fiktivnim glasovima, i neće dovoditi u pitanje izborni proces jer su oni organizatori istog“, tvrdi on.

Isto tako, naglašava advokat, sve to oko „kreiranja biračkog spiska ne bi moglo biti moguće bez učešća službenih lica zaposlenih u MUP-u“.

„Jasno je propisana procedura prijave prebivališta. Iz MUP-a podaci idu u Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Potrebno je da se pojavi uzbunjivač iz MUP koji je spreman da svedoči o tome šta se radilo u MUP-u. Opozicija je navela broj spornih glasova i ako je taj broj tačan, treba od njega oduzeti broj onih koji su postali punoletni i baviti se razlikom. Međutim, upravo tu je SNS napravila inženjering, na nivou stranke je napravila kvote i izmislila gde će svako da bude prijavljen. Svi oni su trebali da u MUP odnesu uplatnice, a koje je su morale da budu proverene od strane službenika, ti ljudi su trebali da se pojave i sa vlasnikom stana i kupoprodajnim ugovorom“, objasnio je Ninić.

Kada je u pitanju prijava stanovanja na adresama javnih ustanova i državnim institucijama, tvrdi advokat, na njima ne mogu da se registruju prebivališta.

„To je nemoguće. Opozicija treba da napravi i stvara pritisak kako bi se desila međunarodna istraga, da se izvrši pasivizacija adresa, jer idu novi izbori na kojima bi sve moglo da se ponovi“, zaključuje on.

***
BONUS VIDEO – Epilog izbora: Dok vlast pomera rokove, opozicija prolongira odluku – šta će uraditi sa mandatima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar