Foto:Tanjug/Sava Radovanović; Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia; Russian Defence Ministry;

Minobacače koje sada koristi ukrajinska vojska u obračunu sa ruskim snagama izvezla je dr­žavna fabrika Prva petoletka Na­menska iz Trstenika (PPT Namen­ska) i to dok je njome kao direktorka rukovodila Anđelka Atanasković, još aktuelna ministarka privrede u Vla­di Srbije, piše NIN.

NIN je otkrio da je put Ukrajine 6. decembra 2016. iz fabrike u Trsteniku krenuo kamion sa 50 minobacača M57 za mine kali­bra 60 milimetara.
Ove minobacače na poligonu, za vežbe gađanja 1. decembra 2017. ko­ristile su najelitnije oružane snage Ukrajine.

O tim aktivnostima 3. de­cembra 2017. na zvaničnom Jutjub ka­nalu TV i radio studija Ministarstva odbrane Ukrajine (Ukrainian military TV) objavljen je video „ATO. Minoba­cači, Snage za specijalne operacije“, u trajanju od dva minuta i 56 sekundi.

Pre nekoliko dana minobacači M57, proizvedeni u PPT Namenska, viđeni su i na snimcima ruskih snaga, koje su ih zarobile kod ukrajinske luke Ma­rijupolj.

Ukrajinski vojnici Ukrajina vojska
Ukrajinski vojnici Foto:Tanjug/AP Photo/Marienko Andrew

Prema podacima specijalizovane onlajn platforme 52WMB (koja evi­dentira uvozno-izvozne poslove za 32 države, među kojima je Ukrajina) navodi se da je tih 50 minobacača, u tovaru teškom 1.200 kilograma, stig­lo u Ukrajinu 13. decembra 2016. i da je za njih državno preduzeće Ukrin­maš platilo ukupno 266.751 dolar.

To znači da je cena jednog minobaca­ča M57, po kojoj je poljska firma Na­tan prodala ukrajinskom Ukrinmašu 5.335 dolara.

NIN saznaje da je i ovo oružje izvezeno preko privatne fir­me Tehnoremont, za koju je posredovao visoki funkcioner SNS-a Miodrag Pušica.

Ugovor između ove srpske firme i poljskog Natana potpisan je nakon prve isporuke mina kalibra 60 milimetara iz Кrušika aprila 2016.

Dokumenti do kojih je NIN do­šao ukazuju na sumnju da je i u ovom poslu bilo korupcije.

Navodi se da  PPT Namenska ne izvozi minobacače M57 za mine od 60 milimetara za cenu veću od 3.500 dolara po komadu.

To znači da su ovoj fabrici iz Trstenika, čija je direk­torka u to vreme bila sadašnja mi­nistarka privrede Anđelka Atanasković, tih 50 minobacača plaćeni najviše 175.000 dolara, dok su krajnjeg kupca iz Ukrajine oni ko­štali 266.751 dolar, pa je za pretpo­staviti da je razlika u ceni od 91.751 dolar završila kod privatnih trgo­vaca oružjem.

Tako su praktično od svaka tri dolara za minobacače dva uplatili državnoj fabrici, a jedan zadržali za sebe.

Opširnije pročitajte u nedeljniku NIN.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar