Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić upitao je ministra finansija Sinišu Malog na koje projekte tačno misli kada kaže da „Srbija vodi računa o svakom dinaru“.

Nikezić je u saopštenju kao primere naveo „sedam projekata koji su preplaćeni, finansirani iz zaduženja i rađeni mimo tendera“:

– brzu saobraćajnicu Sombor – Kikinda čija je cena za 4 godine skočila sa 420 miliona evra na preko dve milijarde evra.

– kupovinu prava za Premier ligu za 600 miliona evra, što je po stanovniku 20 puta više nego u zemljama Bliskog Istoka i 35 puta više nego u Kini.

– Beograd na vodi, u koji su uložili 2 milijarde evra vredno zemljište i infrastrukturu za 32% vlasništva, dok je arapski partner za 68% vlasništva uplatio 80 miliona evra

– subvencije Henkelu od 144 hiljade evra po radnom mestu u pogonu za proizvodnju osveživača za toaletnu šolju

– kamatu od 3M Belibor + 3,85%, što je trenutno 9,55%, za kredit za brzu saobraćajnicu Požarevac-Golubac

– proneverenih 5 miliona evra budžetskih sredstava namenjenih za suzbijanje vršnjačkog nasilja

– EXPO 2027, koji je, za samo 6 meseci, poskupeo sa 12 na 18 milijardi evra

Dušan Nikezić Foto:FoNet/Milica Vučković

„Ova lista nema kraja, jer sve velike projekte realizujete koruptivnim dilovima, mimo tendera, sa stranim partnerima i cenama višestruko iznad tržišnih. A da ste zaista vodili računa o svakom dinaru, onda bi bar neki dinar zaradili ili uštedeli, pa ne bi morali bukvalno svaki veliki projekat da finansirate iz skupih kredita“, navodi Nikezić.

PROČITAJTE JOŠ:

On je pozvao Malog da prekine „da izgovarate besmislene parole“, jer on, kako kaže, „vodi finansije zemlje koja je postala sinonim za korupciju, četvrta je u Evropi po siromaštvu, sa duplo većom inflacijom od EU, rastom javnog duga od 140% i egzodusom preko 500 hiljada mladih“.

„Samim tim upravo vi nosite veliki deo odgovornosti za katastrofalno stanje u zemlji“, poručio je potpredsednik Stranke slobode i pravde.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar