Foto: SSP

Naftna industrija Srbije ima najvišu cenu gotiva u regionu i ostvarila je rekordan profit od preko 600 miliona evra, što je rast od 349 odsto, ali uprkos tome neće platiti porez na ekstra profit, izjavio je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

Nikezić je u razgovoru sa građanima Jagodine istakao da je to zbog toga što predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da ne smemo da budemo nefer partner Gaspromu i da naplatimo više nego što smo uzimali prethodnih godina.

Reč je o istom Gaspromu koji je u Rusiji prošle godine platio 20 milijardi evra poreza na ekstra profit, a u naredne tri godine platiće još 60 milijardi, kazao je Nikezić, saopštila je SSP.

On je podsetio da je SSP pre devet meseci tražila da država od NIS-a naplati polovinu ekstra profita i da sa tih dodatnih 300 miliona evra pomogne građanima da lakše prežive stalni rast cena osnovnih životnih namirnica i energenata.

Prema njegovim rečima, NIS je jedina evropska naftna kompanija koja neće platiti porez na ekstra profit, a naveo je primer norveške državne naftne kompanije Ekvinor, koja će za prošlu godunu platiti porez od 72 odsto ili skoro 50 milijardi evra.

Ova vlast je ignorisanjem našeg predloga dokazala da više brine o zaradi stranih kompanija nego o novčanicima građana i zato je Srbija četvrta najsiromašnija zemlja, a Norvežani imaju najveći standard u Evropi, rekao je Nikezić.

BONUS VIDEO: Da li vlast sme da uvede Zakon na ekstraprofit?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar