Dušan Nikezić Foto: Newsmax Adria

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić danas je ocenio da je trebalo da Narodna banka Srbije (NBS) ograniči kamate i na keš kredite, a ne samo na stambene kredite.

„NBS, odnosno guvernerka Jorgovanka Tabaković, je napokon ograničila kamate za stambene kredite, nakon što su, zahvaljujući upravo enormnim kamatama banke u 2022. već ostvarile rekordan profit od 100 milijardi dinara“, naveo je Nikezić u saopštenju.

Podsetio je da Stranka slobode i pravde već godinama zahteva ograničenje rasta varijabilnih kamatnih stopa i da vlast, koja već više od godinu dana zna za ovaj ekstra profit banaka, stalno tvrdi da to nije moguće, baš kao što nije bilo moguće smanjenje trgovačkih marži i pojeftinjenje proizvoda.

Dušan Nikezić Foto:FoNet/Milica Vučković

„Sada se, pred izbore, ipak pokazalo mogućim. Kamate na stambene kredite su napokon smanjene, ali SNS vlasti i dalje ne pada na pamet da bankama naplati porez na ekstra profit, kao što je učinilo više evropskih zemalja“, istakao je Nikezić.

PROČITAJTE JOŠ

Dodao je da guvernerka NBS zna da se banke ne zadužuju po stopi EURIBOR-a, već dobijaju i depozite na koje plaćaju daleko manje kamate, u proseku oko dva odsto, pa je zato pravolinijsko povećanje kamata odnosno rata na kredite bilo apsolutno neopravdano.

„S obzirom na troškove pribavljanja novca, jasno je da je mera trebalo da obuhvati i keš kredite na kojima banke najviše zarađuju, ali se to nije desilo“, ocenio je Nikezić.

BONUS VIDEO Da li i na koji način Narodna banka Srbije štiti građane od inflacije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare