Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ; Ivan Dinić/Nova

Profesor na Filozofskom fakultetu Ognjen Radonjić ocenio je da je u priči oko Kosova i evrointegracija, predsednik Srbije Alekandar Vučić taj koji je ucenjen, a ne Srbija. "On je ucenjen čovek i on će prebacivati to na nas - da smo mi ucenjeni za evrointegracije. Zar nisu evrointegracije već stale? Mi ne pregovaramo o pristupu EU, to je već stalo. Naš narod će patiti? Ne, patiće on - njemu je problem. Problem je i za nas, ali on je prvi na spisku", rekao je profesor povodom navoda Vučića da će ako ne prihvatimo evropski plan za Kosovo biti prekinute integracije i povučene investicije.

„I de facto i de jure mi smo izgubili Kosovo 1999. godine, a formalno smo priznali Kosovo kada smo izašli na kosovske izbore i ušli u kosovsku vladu. Te priče o tome – da priznamo Kosovo ničemu ne služe. Nemate šta da priznate Kosovo, ta stvar je gotova“, rekao je Radonjić u Novom danu N1.

Pročitajte još...

On je istakao i da je „problem Kosovo rešen“. „Oni su nezavisna država, a sada treba ispuniti pravnu formulu potrebnu Kosovu da pristupi raznim međunarodnim organizacijama“, kaže.

„Naša stvar je tu gotova, ovo je važno za Kosovo. Ovo mrcvarenje može da vodi samo našem daljem ponižavanju“, precizirao je.

Povodom ucena Srbiji o kojima se govori oko evrointegracija i uvođenja sankcija, kaže da bi nas sankcije, ako bi sada bile uvedene, teže pogodile nego 1990-tih, kada je šverc išao preko Rumunije i Bugarske a sada toga više nema.

„Mislim da kada se govori o ucenama ne bih govorio o ucenama Zapada prema Srbiji, u tom smislu mislim da je predsednik generlno ucenjen čovek. Ko zna šta imaju o njemu vezano sa organizovanim kriminalom, sećate Gruevskog, u Makedoniji, kada su počekli da objavljuju…Apsolutno, mislim da je on taj koji je ucenjen“, kaže.

Radonjić navodi i da se nije iznenadio sinoćnjim obraćanjem Vučića, te da smo „proveli vreme tako što je govorio šta je njemu na srcu i šta ga pritiska“, a nikakve posebne informacije nismo dobili.

„Ne znam šta će Srbija poptisati jer još nismo videli dokument. Pretpostavljam da bi bilo normalno da ga vidimo, dok ovako možemo samo da nagađamo. Mislim da je izvesno da kako vreme bude prolazilo, da će uslovi sve biti gori“, rekao je radonjić i dodao da su nam to pokazale i 1990-te, kada smo dobijali ponude i u Hrvatskoj i u Bosni i kako je vreme odmicalo, te ponude su bile sve lošije.

Radonjić navodi i da smo dosta vremena izgubila otkad je potpisan Briselski sporazum i da otkad je došla ova vlast plan o ZSO nije sproveden u život. Odgovornost za to je na albanskoj, ali i na srpskoj strani, ako nismo bili u stanju da to za 10 godina izdejstvujemo.

„To jeste taktika prepariranja javnosti, ova medijska okupacija i propaganda kojom smo izloženi ima za cilj da spremi javnost za šta god kako bi ova vlast produžila sebi rok trajanja za jedan dan“, dodao je.

„Pre svega smo izdali sebe kao društvo“

Radonjić navodi i da ako je Zapad više na strani ispunjavanja albanskih interesa, da njima odgovara da je naša pozicija što gora i da prihvatimo što gore uslove konačnog sporazuma.

„Spominju se izadajnici…Vi ste izgubili Kosovo 90-tih godina, a mislim da smo pre svega izdali sebe kao društvo, kao narod, da dovodimo na vlast i održavamo na vlasti ljude koji nas uništavaju. Ako je neko nekog izdao – izdali smo sami sebe. Ovo što se sada dešava posledica je naših izbora“, rekao je profesor.

Zapitao je i „koji ugled mi imamo u spoljnoj politici“ da na konstruktivan način pomognemo narodu na Kosovu.

„Naravno da se loše radi kada se narod na Kosovu zloupotrebljava kad je potrebno prikriti afere na unutrašnjem planu – ovde se svašta dešava, parlament na šta nam liči, veze vlasti i organizovanog kriminala…Saznajemo da je BIA pratila Belivukovu grupu kad su izvršili pet ubistava, BIRN izdaje izveštaj da je Darko Šarić iz zatvora naručio pitanja za novinare – to su pitanja za nas da li imamo pravnu državu ili ne, da li imamo demokratiju ili ne. Ako ta pitanja rešite, imaćete kapacitet da se suočite sa spoljnoplitičkim problemima“, rekao je Radonjić.

„Mi sami sebe decenijama ponižavamo kad dopuštamo da ovakvi vladaju, nije nas Zapad ponizio“, kaže profesor i dodaje da smo sami sebe doveli u ovu poziciju što se tiče Zapada, a da oni samo ispunjavaju svoje interese.

„Ne pravdam Zapad, mislim da bi trebalo da ojača demokratski kapacitet ove zemlje, ali oni su našli svog pregovarača. Samo s njim pregovaraju. Za njih je to efikasno. Vereovatno je on ucenjen. Imaju poluge da vrše pritske – oni to i rade i nažalost paralelno naše demokratske kapacitete urušavaju“, dodao je.

Opširnije na N1.

BONUS VIDEO: Boris Tadić o novoj Vučićevoj ostavci i „ili-ili“ situaciji za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar