U Nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji nalaze se i predlozi Evropske narodne partije, čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka. Ovaj tekst nije toliko oštar koliko sam tekst Rezolucije, jer narodnjaci ne traže međunarodnu istragu izbora u našoj zemlji poput drugih poslaničkih grupa, ali čak ni oni nisu mogli da “zažmure” na čitav niz neregularnosti koje su se na glasačkim mestima širom Srbije desile 17. decembra.

Rezolucija EP o izborima u Srbiji biće doneta 8. februara, a Nova.rs je došla do njenog Nacrta.

U ovom tekstu koji sadrži 28 tačaka, na vrlo oštar način se govori o izborima u Srbiji, čije poništavanje traži opozicija. Predlaže se, između ostalog, formiranje međunarodne komisije koja bi istražila sve što se izbornog dana desilo u našoj zemlji.

Svoje viđenje za potrebe Rezolucije dala je i Evropska narodna partija, sestrinska stranka Srpske napredne stranke.

Brojni slučajevi grupnog glasanja

Za razliku od nedavnog stava, koji je u više navrata u javnosti izložio član EPP i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik da su izbori u Srbiji protekli “glatko i bez problema”, sad se problemi i te kako vide.

Vladimir Bilčik Foto:FoNet/Ana Paunković

U tekstu Evrospke narodne partije se Ističe da je Međunarodna izborna posmatračka misija saopštila da je dan izbora protekao bez problema, ali da je obeležen brojnim proceduralnim nedostacima, uključujući neusklađenu primenu mera opreza tokom glasanja i brojanja glasova, česte slučajeve prenatrpanosti glasačkih mesta, kršenje tajnosti glasanja i brojne slučajeve grupnog glasanja.

PROČITAJTE JOŠ....

Pozdravljaju se nedavne izmene po prethodnim preporukama ODIHR-a i Venecijanske komisije, posebno one koje se odnose na pravni okvir za finansiranje izborne kampanje, uz napomenu da su neka ključna pitanja ostala nerešena, kao što su ona koja se odnose na obezbeđivanje jednakih uslova, mere za sprečavanje zloupotrebe javnih funkcija i resursa, razdvajanje službenih funkcija i aktivnosti kampanje, kao i efikasne mehanizme za sprečavanje zastrašivanja i pritiska na birače, uključujući i kupovinu glasova.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Naglašava se da su u proteklih 10 godina svi sazivi srpskog parlamenta, izuzev jednog, bili raspušteni zbog nepotrebnih vanrednih izbora. Ističe se i da konstantni vanredni izbori, stalni režim kampanje i dugotrajna kašnjenja u formiranju Vlada ne doprinose efikasnom demokratskom upravljanju zemljom. Štaviše, slabe parlament.

EPP smatra i da je potrebno pratiti postizborne događaje u Srbiji, dok se očekuje Konačni izvještaj o izborima 2023. godine, ali i da se podrže reforme koje jačaju demokratiju i unapređuju Srbiju na putu pristupanja EU.

Naglašava se važnost temeljne istrage svih pritužbi vezanih za izbore, uključujući nedavni zahtev podnesen Ustavnom sudu, za poništavanje izbora za Skupštinu grada Beograda 17. decembra, od strane zvaničnika koalicije „Srbija protiv nasilja“. Ističe se da treba jasno razlikovati parlamentarne izbore od lokalnih, koje IEOM nije posmatrao.

O čestim izborima, Vladi i Skupštini

Evropska narodna partija poziva nadležne organe da istraže sve navode, uključujući napade na studente, i da se pridržavaju preporuka IEOM-a. Podsećaju da su u prošlosti izrečene preporuke koje se odnose na pristup svih političkih stranaka medijima, ukazuju na nizak nivo političke debate, pritisak na birače, lično diskreditovanje protivnika i oštru retoriku.

Miloš Vučević, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Pozivaju se srpske vlasti da pruže institucionalna rešenja za prevazilaženje trenutnih problema, traži se formiranje parlamenta i Vlade koji normalno funkcionišu, oslobođene stalnog ciklusa kampanja i čestih vanrednih izbora. I to što pre moguće, kako bi zemlja mogla ispuniti reforme koje zahteva EU.

Naglašava se važnost slobode govora, i priznaje da svako ima pravo izražavati svoja mišljenja i učestvovati u mirnim protestima. Izražava se zabrinutost zbog slučajeva uznemiravanja novinara i organizacija civilnog društva.

Ističe se da je EPP kroz sve svoje aktivnosti, a posebno putem međustranačkog dijaloga uvek nastojao da podrži politički pluralizam.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar