Foto: N1/ Filip Kraičanić Nova.rs

Iako neki od njih nikada nisu bili ni blizu pobede, pojedine izborne takmace građani i danas pamte zbog načina kako su prezentovali svoje ideje za "bolju Srbiju". Dodeljivanje vila na Dedinju, "ukidanje neradnika", Srbija u Evropskoj uniji, samo su neka od obećanja koja su se mogla čuti od zvezda izbornih kampanja, čiji se sjaj ugasio nakon zatvaranja biračkih mesta.

Pred vama je pregled izbornih pokušaja koji su se završili neslavno:

Saša Janković

Bivši Zaštitnik građana bio je predsednički kandidat na izborima 2017. godine. Ideja o njegovom učešću nastala je iz inicijative „Apel 100“, koju je potpisalo stotinu javnih ličnosti iz Srbije sa molbom Jankoviću da se kandiduje za prvog čoveka države. On je prihvatio tu ideju i ušao izbornu trku u kojoj je osvojio drugo mesto, sa 597.728 glasova, odnosno 16,36 odsto. Na tim izborima, uspešniji od njega bio je Aleksandar Vučić.

U kampanji je obećavao da će „vratiti državu narodu“, da će građani moći slobodnije da izražavaju svoje političke stavove, te da će, ukoliko osvoji vlast, otkriti sve afere u koje je upletena vlast.

Očekivalo se da će na talasu izbornog uspeha Janković mobilisati građansku i proevropsku opoziciju, ali se energija koja se za vreme izbora stvorila oko njega brzo ugasila, te se on posle nepune dve godine bavljenja politikom povukao iz javnosti.

Ljubiša Beli Preletačević

Imaginarni lik iza kojeg je stajao Luka Maksimović iz Mladenovca, pobrao je brojne simpatije na izborima za predsednika 2017. godine. Kao svog kandidata predložila ga je grupa građana „Samo jako“ iz Mladenovca, a za njega je tada glasalo 344.498 građana, što je u procentima iznosilo 9,43 odsto.

Tim rezultatom, Beli je iza sebe ostavio daleko iskusnije političare. U prvom redu Vojislava Šešelja, Nenada Čanka, Boška Obradovića i Sašu Radulovića.
Obećavao da će 15 srpskih gradova dobiti metro linije, da će u zemlju dovesti Eplove fabrike, Lamburdžini i da će osnovati „Srpsku svemirsku stanicu“. Takođe, studente je ohrabrivao da marljivo uče, poručivši da će oni najbolji dobiti po vilu na Dedinju.

Ipak, popularnost koju je Beli stekao u kampanji nije dugo trajala. Njegovi najbliži saradnici napustili su pokret „Samo jako“, a podrška se drastično umanjila, što je potvrdio debakl na beogradskim izborima na kojima je osvojio 19.013 glasova, odnosno 2,33 odsto.

Nikola Šećeroski

Predsednički kandidat 1990. godine bio je po struci fasader. Obećavao je kako će naučiti sve neradnike kako da rade, umesto da ispijaju kafu po ceo dan i da će, nakon što postane predsednik države, namestiti zube i presaditi kosu.

„Ima da sprečim narod da umire od infarkta. Imam pronalazak koji sam lično probao. Neće biti razvoda braka (‘nema da bude’), nema rasutranja porodica, neće više deca da budu pilići“, poručivao je on.
Na jedinim izborima na kojima je učestvovao, osvojio 3.168 glasova, odnosno 0.06 odsto podrške, te se tako čini da njegova obećanja nisu bila toliko prijemčiva građanima.

Čeda – Boris – Čanak

Koalicija Socijaldemokratske stranke, Liberalnodemokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, učestvovala je na izborima 2016. godine, osvojivši tada 189 564 glasova, odnosno 5,02 odsto.

Glavna lica njihove kampanje bili su lideri pomenutih stranaka, Boris Tadić ispred SDS-a, Čedomir Jovanović iz LDP-a i lider LSV-a, Nenad Čanak.

U tu svrhu nastao je predizborni  slogan „Čeda – Boris – Čanak“.

Građanima su poručivali da „imaju izbor“ i da je važno da glasaju za njih, jer će samo na taj način „zemlja krenuti napred“.

Nakon ulaska u Skupštinu Srbije, predstavnici ovih stranaka odlučili su da imaju samostalne poslaničke klubove, a neki od njih, poput Jovanića i Tadića su se toliko mimoišli u političkim stavovima da su danas u javnom sukobu.

Izvesno je da je ovo bio prvi i poslednji put da je ova koalicija pod ovim nazivom i sa ovim akterima učestvovala na izborima.

Savez za Srbiju pre Saveza za Srbiju?

Zajednička lista SDS-a, LDP-a i LSV-a, na pomenutim izborima ponela naziv koji je gotovo identičan onom koji nosi danas najveća opoziciona grupacija koja bojkotuje izbore – Savez za Srbiju.

Zvaničan naziv glasio je: Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Savez za bolju Srbiju – Liberalnodemokratska partija, Ligasocijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska stranka.

Danas ni jedna od ovih stanaka nije član Saveza za Srbiju.

 

Velimir Bata Živojinović

Legendarni glumac bio je kandidat SPS na izborima za predsednika države 2002. godine. Cilj njegove kandidature bio je da svojim autoritetom povrati ugled SPS koji je značajno narušen nakon 5. oktobra 2000. godine.
Obećavao je da će zalagati za socijalnu pravdu, rešavanje problema nezaposlenosti, borbu protiv kriminala i korupcije.
„Naš program je stabilan i bez lažnih obećanja“, poručivao je Bata Živojinović.

Ipak, izbori se nisu dobro završili po barda jugoslovenskog i srpskog glumišta, jer je tadašnji predsednik SPS-a, Slobodan Milošević poručio iz Haga da podržava kandidata SRS, Vojislava Šešelja.

Živojinović je na pomenutim izborima osvojio šesto mesto, odnosno 119.052 glasova, odnosno 3,27 odsto birača.

Ubrzo nakon završetka ovih izbora, Živojinović se povukao iz politike, tako da su pomenuti predsednički izbori bili jedini na kojima je učestvovao.

Miroljub Labus:

Nekadašnji lider G17+ učestvovao je 2002. godine na predsedničkim izborima kada je bio kandidat koalicije „Najbolje za Srbiju“.

Obećavao je socijalni dogovor za stabilnost Srbije, nova radna mesta, stambene kredite, izmirenje dugova prema građanima, jednakost pred zakonom, ulazak Srbije u Evropsku uniju.

U prvom krugu pomenutih izbora osvojio je 995.200 glasova, odnosno 27,36 odsto podrške.

Zbog pravila da više od 50 odsto birača mora da glasa kako bi izborni proces bio uspešan, drugi krug na kojima je Labus osvojio 921.094 glasova, odnosno 30,92 procenata je poništen. Pirovu pobedu odneo je nekadašnji lider DSS, Vojislav Koštunica.

Trka za predsednika 2002. godine bila je jedina u kojo je Labus učestvovao, a iz politike se povukao sa mesta potpredsednika Vlade Srbije, 2006. godine.

Od uvođenja višepartijskog sistema građani Srbije su mogli da glasaju i za Stranku deviznih štediša, Veliku Rock`N`Roll partiju, grupu građana „Supermen“, dok će na narednim moći da biraju, između ostalog i za „Metlu“,  i „SPAS“. Ostaje nam da vidimo koliko će dugo trajati njihova izborna priča.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram