Foto: Zajedno

U Skupštini Srbije će danas biti održano javno slušanje povodom Predloga zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji.

Na slušanju, koje se održava na inicijativu poslanika stranke Zajedno Nikole Nešića, stručnjaci koje su pozvali predlagači zakona i predstavnici opozicije izneće stavove o ovom zakonu pre nego što o njemu budu diskutovali poslanici na skupštinskom zasedanju.

„Osim što se ovako značajan zakon koji bi mogao da ima velike materijalne posledice za našu zemlju donosi u sred leta kada je manja pozornost javnosti, problem je i to što je ovo javno slušanje zakazano dan za dan. Juče je potvrđen termin javnog slušanja iako sam zahtev za njegovo održavanje podneo još 16. maja predsedniku Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekokomunikacije. Na taj način vlast onemogućava i relevante stručnjake da još jednom pred poslanicima iznesu svoja mišljenja pošto ne mogu baš svi da pomere svoje planirane obaveze ili odmore u tako kratkom roku“, rekao Nešić.

On je dodao da su se mnogi stručnjaci, kao i različite organizacije koje se bave prostornim planiranjem i očuvanjem životne sredine, prethodnih meseci usprotivili ovom zakonskom predlogu.

„Ako budu usvojene izmene i dopune ovog zakona država će biti oštećena za stotine miliona dinara jer će investitori koji su do sada imali samo pravo korišćenja zemljišta, sada moći da postanu i njegovi vlasnici. Jedan od primera je Luka Beograd, to je gratis zemljište investitoru, a država se odriče važnog resursa i novca“, rekao je Nešić.
On je istakao da je problem s ovim zakonskim predlogom i to što predviđa formiranje Agencija za prostorno planiranje koju će finansirati investitori putem donacija i što bi takva agencija preuzela poslove ministarstva.

„To mora biti agencija koja je u potpunosti pod javnom kontrolom bez upliva novca sa strane, a ne agencija podložna željama investitora“, zaključio je Nešić.

BONUS VIDEO Rasprava u Skupština se otegla kontroli: Naprednjaci optužuju poslanike opozicije da ih radi droga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar