prodaja komercijalne banke srbija 2025
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija / Foto: Medija centar Beograd

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić istakao je da nije primećen nikakav bitniji napredak u javnosti rada Vlade Srbije u prošloj i početkom ove godine, a u pojedinim aspektima je bilo i negativnih trendova, dok su se tokom pandemije koronavirusa nastavili problemi u pristupu informacijama od javnog značaja.

Imali smo situaciju gde se tvrdi da je podatak o broju respiratora državna tajna, da bi drugi državi organ isti dan saopštio te podatke, rekao je Nenadić na onlajn konferenciji o javnosti rada vlade i organa državne uprave.

Dobijali smo brojne informacije od članova Kriznog štaba kakve su potrebe medicinskih ustanova, ali nijedan podatak nije bio proverljiv, ukazao je Nenadić.

Nenadić je istakao da su mnogi državni organi funkcionisali tako što su službenici radili od kuće, što je razumljivo, ali je sporno što su to tumačili da nemaju obavezu da odgovaraju na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja. Ostaje kao problem, predočio je on, pitanje nabavki medicinske opreme, respiratora, maski, za šta su predstavnici vlade obećavali podatke kada se epidemija završi.

Postoji potreba hitnosti, bez primene određenih procedura, ali i za njih se mora poštovati princip transparentnosti, rekao je Nenadić.

O tome se oglasila premijerka, predsednik, poslanici, ali nikad Republički fond za zdravstveno osiguranje, na čijem razdelu se nalazio novac za nabavku neophodne medicinske opreme, rekao je Nenadić.

Vlada Srbije, ukazao je on, nastavila je i ove godine da postavlja vršioce dužnosti, jer je do kraja maja 2020. godine donela 21 rešenje na šest meseci i 212 rešenja kojim je v.d. status postojećim kadrovima produžen za još tri meseca.

Vlada sistemski primenjuje praksu postavljanja lako zamenjivih vršilaca dužnosti, umesto profesionalaca čije bi razrešenje morala da argumentuje, ocenio je Nenadić.

U drugoj polovini prošle godine doneto je skoro duplo više rešenja o postavljenjima vršilaca dužnosti u odnosu na prvih šest meseci 2019. godine. Nenadić je predočio da sada, kada su raspisani izbori i prestao mandat parlamentu i Vladi Srbije, ona nema pravo ni da postavlja vršioce dužnosti.

Lako će se dogoditi da mnoga mesta ostanu upražnjena i ne bude zakonitih rukovodilaca, predvideo je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar