Foto: Kosovo online,Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia,EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Nemačka Fondacija "Fridrih Ebert" potvrdila je da je izradila nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu, čije je formiranje dogovoreno u okviru dijaloga Prištine i Beograda.

Rene Šle iz te organizacije veruje da je ovaj nacrt „dobra osnova koja – nakon objavljivanja – zaslužuje da o njoj raspravljaju vladini i nevladini akteri“, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) .

„Blagovremeno ćemo organizovati javnu prezentaciju nacrta“, naveo je Šle za RSE, ali nije precizirao kada.

Na Kosovu postoji ukupno deset opština sa srpskom većinom. Šest se nalazi južno od Ibra: Gračanica, Novo Brdo, Štrpce, Ranilug, Klokot i Parteš. Ostale četiri, severna Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, su teritorijalno povezane na severu.

Vlasti na Kosovu za sada nisu komentarisali ovu vest, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je izrada Statuta posao Upravljačkog tima a ne neke nevladine organizacije.

Vučić je gostujući na TV Hepi 16. januara upitao kako nemačka nevladina organizacija može da govori o kompetencijama ZSO.

I direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković ocenio ove nedelje da nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom treba da izradi Upravljački tim na osnovu Briselskog sporazuma a ne nevladina organizacija.

Bonus video: Vučić: Potpuno je jasno da se mora formirati Zajednica srpskih opština

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar