Miroslav Lajcak
Miroslav Lajčak Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

"Nismo postigli sporazum o registarskim tablicama. Pozivam glavne pregovarače da se sastanu ponovo u narednim danima kako bi se dogovorili o putu napred i nastavili razgovore o trenutnim pitanjima“, poručio je evropski posrednik Miroslav Lajčak. Poruka stiže nakon što se ni glavni pregovarači Beograda i Prištine nisu dogovorili o trajnom režimu za registarske tablice.

„Od svih aktera očekujem da se uzdrže od akcija koje bi mogle da ugroze bezbednost na terenu“, naglasio je Lajčak.

Besnik Bisljimi tvrdi da je nedostajala spremnost srpske strane, ne samo za danas, već i tokom prethodnih šest meseci. Petar Petković, s druge strane, iste optužbe upućuje ka Prištini.

Osim što se razlikuju u tumačenjima dosadašnjih razgovora u Briselu, naročito kada je u pitanju koja je strana „krivac“ za neuspeh zajedničkog dogovora, kontradiktorna su tumačenja današnjeg dana.

Iako je 21. april figurirao kao rok, za Prištinu je do danas trebalo da se postigne trajno rešenje o režimu tablica. Beograd međutim navodi da toga nema nigde u sporazumu od 30. septembra, već da je danas istekao mandat radnim grupama čiji je posao bio da proteklih šest meseci tragaju za trajnim rešenjem.

Što se srpske strane tiče, nastavlja se sa režimom tablica.

„Sporazum o režimu nalepnica nastavlja i dalje da važi. Nema nikakvog dana D. Nastavljamo da razgovaramo, to je ono što je važno“, kazao je u Briselu novinarima, Petar Petković.

„Ne trebaju nam nikakvi jednostrani potezi i jednostrani upadi“, poručio je i on, kao i Lajčak.

PROČITAJTE JOŠ:

Radne grupe su se sastajale u Briselu od prošlog oktobra, ukupno osam puta, a nakon što je zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice, koji je deeskalirao situaciju na Severu, kada su Jarinje i Brnjak koji su bilii 14 dana blokirani – postali ponovo otvoreni za saobraćaj.

Kosovska vlast je u septembru započela sa recipročnim merama, odnosno primenom sporazuma iz 2016. godine, kada je predviđeno „prekrivanje državnih simbola“, čime bi se zamenio sporazum iz 2011. o korišćenju probnih tablica ali samo za vozila sa Kosova centralnoj Srbiji. Tada je dogovoren i novi produžetak važenja KS tablica za narednih pet godina.

Deo ovog sporazuma međutim Priština nije sprovodila – te su se vozila iz Srbije nesmetano kretala, sa izuzetkom gradova sa KiM-a (KM, PR, PE, ĐA, GL).

Kada je isteklo važenje poslednjih KS tablica, kosovska vlast je u septembru, u nameri da uvede reciprocitet, izvela i specijalne jedinice na Brnjak i Jarinje, a Srbi ih istovremeno i blokirali, što je izazvalo i dvonedeljnu blokadu saobraćaja.

Deblokada je usledila dogovorom od 30. septembra, kada je počela privremena primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama, a dok su radne grupe Beograda i Prištine uz EU bile zadužene za pronalazak trajnog rešenja u roku od 6 meseci, odnosno do 21. aprila 2022. godine. O njihovim zaključcima potom će odlučivati pregovarači Beograda i Prištine u Briselu, što se danas ipak nije dogodilo, piše Kossev.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar