Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kako se približava momenat konačne odluke da li će Beograđani ponovo na birališta, tako se sve glasnije postavlja pitanje ko će ih raspisati. Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović kaže za portal Nova.rs da će pre raspisivanja izbora morati da se izabere predsednik Skupštine Srbije, jer niko drugi nema ingerencije da donese odluku o novom glasanju.

Do nedelje bi trebalo definitivno da znamo da li će Beograđani ponovo na birališta. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je obraćanje za danas u 10 sati, dok njegove stranačke kolege, kako i on sam tvrdi, sve snažnije vrše pritisak na njega da formira većinu. Međutim, kako smo mogli čuti od predsednika Srbije, „problem legitimiteta“ je ono što sputava naprednjake u nameri da formiraju vlast, te se izbori nameću kao izlaz iz političke krize u kojoj se našla prestonica Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, postavlja se pitanje ko će te izbore raspisati, jer prema slovu zakona sve lokalne izbore raspisuje predsednik Narodne skupštine, a on još uvek nije izabran.

Podsećamo, na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine, koja je održana 6. februara, verifikovani su samo poslanički mandati, predsednik i potpredsednici parlamenta nisu izabrani, kao ni generalni sekretar.

Orlović: “Pravna praznina, zakon nije uredio ovakvu situaciju”

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Slobodan Orlović, kaže za portal Nova.rs da trenutna situacija nije zakonom predviđena.

“Zakon nije uredio ovakvu situaciju, dakle reč je o pravnoj praznini. Kako nije izabran predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, nisu izabrani ni potpredsednici koji bi ga eventualno mogli zameniti o pitanju raspisivanja izbora” kaže Orlović za naš portal.

dr Slobodan Orlović Foto: Printscreen/YouTube/KTV Televizija – Zvanični kanal

I dodaje da predsedavajući Narodne skupštine Stojan Radenović ne može da raspiše izbore.

“On nema nadležnosti predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, već samo predsedava prvom sednicom do izbora skupštinskog ‘časništva’” objašnjava Orlović i kaže da je jedino rešenje u ovom slučaju da pre raspisivanja izbora bude izabran predsednik Narodne skupštine.

To znači da ukoliko se naprednjaci odluče za opciju da ponovljeni izbori budu 28. aprila, kao što je portal Nova.rs pisao, predsednik Narodne skupštine mora biti izabran do 13. marta kada je poslednji rok za raspisivanje izbora navedenog datuma.

Zašto smo došli u ovakvu situaciju?

Vučićeva postizborna igranka dovela je do toga da će u roku od 10 dana morati da se donesu tri važne odluke: da li će izbori u Beogradu biti ponovljeni, izbor organa Narodne skupštine i konačno raspisivanje izbora u glavnom gradu.

A nije moralo biti tako, jer je predsednik Skupštine mogao biti izabran 6. februara, dok je odluka o ponavljanju izbora mogla biti doneta čak i pre 19. februara kad je bio prvi pokušaj konstitutivne sednice Skupštine Beograda.

Tada bi bilo dovoljno vremena za sve.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare