Foto: E-Stock/Ivan_dobricic

Izjava spoljnopolitičkog analitičara Boška Jakšića da mu je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac na prošlogodišnjem protestu ispred Vlade Srbije rekao: "Pa šta ako propadne DS? Ako treba da propadne neka propadne", izazvala je burnu rekaciju javnosti. Iako Lutovac kaže da su ove reči rezultat Jakšićeve slobodne interpretacije, svedok istog susreta i bivši predsednik Nove stranke Zoran Živković kaže da je razgovor "išao u tom pravcu".

Šta se ovde u stvari desilo?

U izjavi za portal Nova.rs, Boško Jakšić je dodatno objasnio ono o čemu je pisao u autorskom tekstu za „Politiku“.

Foto:Zoran Lončarević

„Lutovac, Zoran Živković i ja smo prošle godine bili ispred Vlade Srbije na protestu zbog televizije N1. U neformalnom razgovoru dotakli smo se situacije u Demokratskoj stranci, koja je već tada bila uzavrela, u stvari najavljivala je sve ono što će uslediti i što gledamo sada. Rekao sam Lutovcu da je sve to što se dešava mučno za gledati, da tako propada jedna stranka koja je oduvek bila lučonoša demokratije u Srbiji. Odgovorio mi je doslovno: „Pa šta ako propadne DS? Ako treba da propadne, neka propadne“. Ostao sam zatečen. Da tako nešto kaže predsednik te stranke, bez ikakve energije i volje da to spreči“, priča Jakšić i dodaje da je ta Lutovčeva bezvoljnost očigledno naknadno prešla i na jedan deo članstva.

Na pitanje zašto baš sad, godinu dana kasnije, govori o ovo događaju, Jakšić objašnjava:

„Ćutao sam o tome godinu dana, međutim, kad sam video šta se sve dešava u DS, rešio sam da to javnost treba da zna i ove Lutovčeve reči sam otkrio u autorskom tekstu koji sam napisao za Politiku“, navodi Jakšić.

Lutovac: To je slobodna interpretacija 

Sa druge strane, Zoran Lutovac na pitanje da li je to što Jakšić kaže istina, odgovara ovako:

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Kada sam zajedno sa svojim saradnicima dobio poverenje naših članova da vodim stranku dobio sam poverenje da sprovedem ono što sam obećao: spasavanje stranke od potpunog propadanja u koje su je vodili oni čiji je glavni motiv delovanja u politici isključivo lična ambicija. Oni su otuđili stranku od građana i sopstvenih članova i doveli je na nivo statističke greške. Takva DS nije potrebna nikome. Demokratska stranka posvećena javnom dobru i građanima je prava DS i ona je potrebna svima i za takvu DS se borimo svi koji joj želimo dobro. To govorim svuda i svima, najpre našim članovima, a potom i svim građanima“, kaže Lutovac i dodaje:

„Demokratska stranka mora da sprovede reforme koje prvenstveno znače novi pristup politici: javno dobro u prvom planu, potom stranački interesi i na kraju lične ambicije. Te reforme podrazumavaju i otvaranje prostora za nove ljude, za one koji bi tek da se uključe u politički život, ali i one koji su bili nepravedno potisnuti u drugi plan ili su se sami povukli zbog loših praksi i izneverenih obećanja. Ako to ne učini Demokratska stranka neće biti potrebna nikome osim onima koji su je doveli na najniže grane upotrebljavajući je isključivo za sopstvene ambicije“.

Na konstataciju da i dalje nije odgovorio da li je tačno da je Jakšiću rekao „ako DS treba da propadne, neka propadne“, predsednik DS kaže:

„Upravo sam napisao šta sam rekao“.

Na ponovljeno pitanje portala Nova.rs: „Znači niste rekli ako treba da propadne, neka propadne?“, Lutovac kaže:

„To je njegova (Jakšićeva) slobodna interpretacija onoga što sam rekao, a rekao sam ono što sam vam napisao. Dakle nije tačno“.

Živković: Atmosfera razgovora je bila baš takva

U pokušaju da raščivijamo ovu situaciju pozvali smo i trećeg učesnika razgovora – Zorana Živkovića iz Nove stranke.

Zoran Živković Foto:TANJUG / TARA RADOVANOVIĆ

„Ja se zaista sad ne sećam tačnih reči, ali razgovor se odvijao u toj atmosferi o kojoj govori Jakšić. Jesmo bili ispred Vlade Srbije i jesmo o tome pričali, ali ne mogu tačno da citiram Lutovca, mada me uopšte ne bi iznenadilo da je upotrebio baš te reči, kažem atmosfera razgovora je bila baš takva“, zaključuje Živković u izjavi za Nova.rs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare