Foto: N1

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov izjavio je da su u postojećoj epidemiološkoj situaciji izbori "bukvalno pitanje života i smrti", objašnjavajući zašto ta organizacija nije posmatrala parlamentarne izbore na onim biračkim mestima gde su ponovljeni.

„Mi imamo situaciju da se izbori održavaju čak i u domovima zdravlja u gradovima u kojima je zbog epidemije proglašeno vanredno stanje. Izbori su organizovani i u privatnim kućama“, rekao je Nedeljkov za Danas.

Takođe, kako je naveo, „više ne možete da odete u Vladu Srbije da predate ili uzmete neke dokumente jer je zbog epidemije prebačeno sve na elektronski nivo“, „sednice Republičke izborne komisije održavaće se isto tako elektronski“.

„Državna administracija podstiče naše sumnje u vezi sa neodgovornošću države kada je o ovoj kritičnoj situaciji reč“, naveo je Nedeljkov.

On je podsetio da je za članove biračkog odbora predviđeno da sede po 14 sati u zatvorenom prostoru, dok istovremeno RIK organizuje sednice elektronski.

„Pa ako je sve u redu, zašto RIK zaseda elektronski?“, upitao je Nedeljkov.

On je istakao da je CRTA uoči izbora uputila poziv Vladi Srbije i Kriznom štabu za borbu protiv korone da se hitno i nedvosmisleno izjasne o uslovima za održavanje ponovljenih izbora, ali da odgovor nisu dobili.

„S obzirom na to da kao posmatračka misija imamo odgovornost prema velikom broju građana, članove naše građanske posmatračke misije, koji bi trebalo da budu raspoređeni po biračkim mestima, a imajući u vidu porast broja zaraženih koji se evidentira poslednjih dana, doneli smo odluku da naši posmatrači ne prate ponavljanje izbora 1. jula“, naveo je Nedeljkov.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar