Programski direktor Crte Raša Nedeljkov izjavio je da su posmatrači utvrdili da "Arena nije jedino zbirno mesto za glasače".

Sve informacije o izbornom danu možete pročitati na našem blogu uživo.

Prema njegovim rečima, posmatrači Crte su na ukupno 1000 biračkih mesta u Srbiji.

„U odnosu na posmatranje do ovog trenutka, najveću zabrinutost izaziva veliki broj zabeleženih slučajeva sistematičnog i organizovanog dovođenja birača na glasanje u Beograd iz drugih mesta u Srbiji i iz drugih zemalja. Na više punktova u Beogradu primećeno je koncentrisanje autobusa, kombija i običnih vozila, čiji putnici se dalje razvoze na biračka mesta u raznim delovima grada. Naši posmatrači su ovakve punktove identifikovali na više lokacija u gradu. Na Novom Beogradu smo utvrdili da je zbirno mesto za glasače iz BiH, uglavnom iz RS, bilo oko Arene, međutim, to nije jedino mesto“, kaže on.

Foto:Milos Tesic/ATAImages

Identifikovali su, dodaje, da je „dosta vozila sa registracijama iz RS bilo u blizini i okolini TC Zmaj u Zemunu, kao i kod Kvantaške pijace“.

„Na Paliluli su uočili sličnu vrstu logističkog centra u vezi sa dovođenjem birača sa KiM, takođe na Zvezdari i Voždovcu“, kaže.

Što se tiče napada na posmatrača Crte u Odžacima, rekao je da „pozdravljaju hitru reakciju MUP i oštru osudu koja je došla iz RIK“.

„Imamo nove slučajeve u kojima s epojedinačno onemogućavaju Crtini posmatrači da normalno i profesionalno rade svoj posao, na svu sreću ne na ovakav ekstreman način. Mi smo ukupno nekih dvadesetak situacija imali da naši posmatrači ne mogu da obavljaju svoj posao. U Žablju dva incidenta gde su pretnjom fizičkog obračuna naši posmatrači zastrašeni i ohrabreni da napuste mesto posmatranja, u oba slučaja birački odbor nije reagovao“, kaže on.

Foto: N1

Istakao je i „značajan broj biračkih mesta na kojima je evidentirano prisustvo neovlašćenih lica koja često utiču na to da se posmatračima ne omogući posmatranje“.

„Ispred biračkog mesta u Doljevcu je našem posmatraču prećeo fizički i, prateći protokol, on se povukao“, kaže.

Dodao je da postoje i sumnje na korupciju.

„U Malom Iđošu, jasna sumnja na kupovinu glasova. I u Vršcu gde smo imali organizovano dovođenje birača, što samo po sebi kao takvo nije toliko problematično, svaka stranka ima pravo na to, ali bilo je jasno da su se davale jasne instrukcije za koga se glasa i nakon toga novac, to je krivično delo, obavestili smo nadležne“, kaže Nedeljkov.

Sve o neregularnosti koje su zabeležene tokom izbornog dana pročitajte na ovom linku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar