Nebojša Zelenović Foto:Informativna služba ZAJEDNO

U zaključku izveštaja o Zapadnom Balkanu koji je usvojio Komitet za ekonomiju i bezbednost Parlamentarne Skupštine NATO spominje se i Srbija, kaže kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović.

On je kao član Delegacije Skupštine Srbije prisustvovao 68. sednici Parlamentarne Skupštine NATO.

Zelenović iz zaključka izveštaja o Zapadnom Balkanu, koji je usvojio Komitet za ekonomiju i bezbednost Parlamentarne Skupštine NATO, ističe da EU treba biti glavna po pitanju konsolidacije demokratije u regionu.

„Ono što se desilo ovom regionu devedesetih godina i šta se sada dešava u Ukrajini trebalo bi da podseti sve igrače na uloge koji ovde postoje’’, piše u zaključku izveštaja Parlamentarne skupštine NATO.

Zelenović u izveštaju prepoznaje i opis aktuelne srpske vlasti. Ističe se da se rizik od dalje polarizacije u nestabilnom regionu Zapadnog Balkana povećao nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali će zato liderima u regionu biti teže da igraju na rusku kartu. Antidemokratske ličnosti koje su u Putinovoj Rusiji videle podršku svojim, kako je napisano, mešavinama ultranacionalizma i autoritarizma, koje koriste u cilju zarobljavanja države, mogu sami sebi otežati život onog momenta kada Rusija postane globalna parija.

„NATO prepoznaje problem i pojačava podršku’’, naglasio je Zelenović osvrćući se na segment izveštaja u kojem piše da transatlantska zajednica naroda mora nastaviti rad na regionalnoj stabilnosti, kao i pomirenju, demokratiji i ekonomskoj integraciji.

„Zapadni Balkan se i dalje suočava sa ozbiljnim izazovima za mir i bezbednost, stabilnost, demokratiju i ekonomski razvoj’’, napisano je u izveštaju. Pominjući i ruske izbeglice u Srbiji napisano je i da bi Zapadni Balkan mogao imati ozbiljan finansijski „danak“ i da će mu za to trebati dodatna podrška. Parlamentarnu skupštinu NATO čini skup narodnih poslanika iz celog sveta koji dolaze iz zemalja NATO članica, ali i onih koji imaju određen vid saradnje, kao što ima Srbija, kao učesnica programa „Partnerstvo za mir“.

BONUS VIDEO: Vučić ima tu sposobnost da nameće teme

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar