Foto: Moramo-Zajedno

„Danas Srbija pokušava da vodi politiku kao da rat u Ukrajini nije izbio. Svet se promenio 24. februara i na Evropu je pala gvozdena zavesa. Ako ne donesemo odluku da podržavamo herojsku borbu Ukrajinskog naroda za slobodu i da sankcijama osuđujemo vladu koja preti nuklearnom katastrofom celom čovečanstvu, gurnućemo Srbiju u novi krug političkog pakla čije su posledice nesagledive“, kaže za Danas Nebojša Zelenović, poslanik koalicije Zajedno Moramo.

Zelenović tako odgovara na pitanje kakav generalni utisak donosi sa samita Parlamentarne skupštine NATO, kojoj je prisustvovao kao član Delegacije Narodne skupštine, dodajući da vreme ne radi za Srbiju, i da su „nekoliko poslednjih izveštaja EK, EP i sada PS NATO upozoravajući“.

*Kako je izgledalo zasedanje Komiteta za ekonomiju I bezbednost Parlamentarne skupštine NATO u Madridu?

– Zasedanje Komiteta za ekonomiju i bezbednost održano je 19. novembra i na njemu je nacrt izveštaja o Zapadnom Balkanu predstavio Mihal Ščerba, izvestilac iz Poljske. Taj dokument je usvojen i u njegovom zaključku se ističe da EU treba da bude glavna po pitanju konsolidacije demokratije u regionu. Zatim da događaji, koji su se odigrali na ovim prostorima devedesetih godina, zajedno sa trenutnim dešavanjima u Ukrajini, treba sve strane da podsete na to koliki su ulozi tu u pitanju.Takođe, u izveštaju se posredno govori i o aktuelnoj srpskoj vlasti. To je prikaz regionalnih političara koji krše demokratska pravila, igraju na rusku kartu I u Putinovoj Rusiji vide podršku svojoj politici. To je, kako piše u izveštaju, mešavinama ultranacionalizma i autoritarizma. Ta vrsta politike vodi zarobljavanju države. Međutim, takva vlast gubi tlo pod nogama kada Rusija postane odmetnik od međunarodnog pravnog poretka. Sve to se upravo desilo kada je počela agresija na Ukrajinu.

*Šta je ko u našoj delegaciji zastupao?

– Parlamentarnu skupštinu NATO čini skup narodnih poslanika iz celog sveta koji dolaze iz zemalja NATO članica, ali i onih koji imaju određni vid saradnje, kao što ima Srbija, kao učesnica programa ,,Partnerstvao za mir’’. S obzirom da Srbija nije član, nemamo pravo glasa i imamo status pridruženog člana. Narodni poslanik Vladimir Đukanović stavio je primedbe na ovaj izveštaj i sve to je odbijeno na glasanju.

Ceo intervju sa Nebojšom Zelenovićem pročitajte na sajtu lista Danas

BONUS VIDEO: Srbija uzdržana zbog Rusije_ Da li menjamo kurs u UN_ – gosti Slobodan Samardžija i Srećko Đukić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar