Foto: N1

Narodni poslanik Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije i lider stranke ''Zajedno'' Nebojša Zelenović različito su ocenili u Novom danu da li poslanici opozicije treba da učestvuju u radu Skupštine Srbije. Dok se Zelenović zalaže za bojkot parlamenta "čiji je sastav baziran na izbornoj krađi", Novaković poručuje da opozicija treba da uđe u parlament jer u tome vidi način da se pošalje poruka institucijama sistema i milionskom auditorujumu o krađi na izborima. "To je metodološka razlika. Oni misle da će skrenuti pažnju neulaskom, a mi mislimo da ćemo više skrenuti pažnju ulaskom u parlament. Ali, sve što nas deli nije veće od zajedničkog cilja, a to je rušenje diktature Aleksandra Vučića", istakao je Novaković.

Posle mesec i po dana od održavanja paramentarnih izbora sutra će biti održana konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije u novom sazivu. I dok odlazeći predsednik skupštine Vladimir Orlić očekuje da će sednici prisustvovati svi izabrani poslanici, opozicija još uvek vaga kako će tog dana nastupiti.

Bojkotovati parlament ili ne – pitanje je sad. Jedan deo opozicionih poslanika zagovara ideju da se sednica bojkotuje i da se ne prihvate mandati. Drugi, da je neophodno prihvatiti mandate, ali bojkotovati sednice, a oni treći su za ulazak u poslaničke klupe i nastavak borbe za ponavljanje izbora, prenosi N1. 

Održano je nekoliko sastanaka opozicije o idejama i koordinaciji nastupa na konstituivnoj sednici, ali detalji nisu obelodanjeni. Ono što je sasvim izvesno jeste da je pred građanima još jedna burna skupštinska sednica.

PROČITAJTE JOŠ:

„Stranka Zajedno nema poslanike u ovom sazivu, jer smo mi naše mandate ustupili kada se pravila poslanička lista ‘Srbija porotiv nasilja’. Verujemo da smo kao stranka time učinili veliki doprinos da se napravi jedna lista. Ta lista je učinila da vodimo veliku borbu. Ta lista je naterala Vučića da pokrade izbore. Morao je da pribegne neverovatnoj krađi. Uhvaćen je u krađi, i dešava se ključna stvar – parlament koji leži na izbornoj krađi nije parlament. Ovaj parlament nije legitiman. Izborna krađa je otela suverenost građanima i uništila ustavni poredak. Što se tiče stranke Zajedno, takav parlament u suštini i ne postoji“, izričit je Zelenović.

Dodaje da je njegova stranka i dalje u koaliciji Srbiji protiv nasilja.

„Mi ćemo da nastavimo da budemo deo kolaicije. Mi samo, kao i Demokratska stranka, imamo drugačiji vid kako se treba dalje boriti… Plašim se da bi ulazak u parlament kod velikog broja građana mogao biti prepoznat kao priznavanje izborne krađe, a to nikako ne želimo“, rekao je Zelenović.

Borislav Novaković smatra da je parlament najvažnije mesto političke borbe i da zbog toga poslanici opozicije treba da prisustvuju sutrašnjoj sednici.

On je podsetio da je prethodni saziv Skupštine „okupio poziciju, digao njenu vidljivost i uslovio stvaranje koalicije „Srbija protiv nasilja“.

„Liste Srbija protiv nasilja ne bi bilo da nije bilo rada u parlamentu“, podvukao je Novaković.

„Mi smataramo da će biti korisnije ako uđemo i kažemo pred milionskim auditorijumom sve ono što obavešteniji deo javnosti zna. A jedan deo, i to ne mali, je uskraćen za te informacije. On gleda javni servis i moći će po prvi put da čuje kako su krali i kako su pljačkali ovu državu“, kazao je Novaković.

Zelenović je razlike u mišljenjima u opoziciji pravdao uverenjem da se samo radi o razlikama u tome „kako voditi dalju borbu protiv vlasti“.

Otkriva i da je na sastanku predstavnika opozicije sa Crtom ustanovljeno da je „svako peto glasačko mesto u Beogradu kompromitovano“.

„To je 20 odsto kompromitovanih rezultata izbora. Pored toga, u Srbiji je svako treće po gradovima, a u prigradskim svako drugo, a možda je i svako biračko mesto kompromitovano. Ovde se kralo na veliko i za to postoje dokazi“, naglasio je Zelenović i konstatovao da uprkos svemu, Ustavni sud ne postupa po prijavama opozicije.

„Mi ne treba da olakšamo posao Ustavnom sudu. Mi treba da nateramo Ustavni sud da radi svoj posao i verujemo da ćemo to uraditi bolje ako tamo ne uđemo“, smatra lider stranke Zajedno.

On je izrazio očekivanje da će dođi i do međunarodne istrage nakon izbora u našoj zemlji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar