Poslednji slučaj nasilja u Negotinu, u kojem glavnu ulogu ima pomoćnik predsednika opštine i funkcioner SNS Mladen Bošković, samo je jedan u nizu. U poslednjih nekoliko meseci u javnosti se pojavilo nekoliko snimaka u kojima je zabeleženo kako visoko kotirani članovi SNS sprovode nasilje. Opozicija kaže da to pokazuje pravi karakter vlasti.

Portal Nova.rs objavio je uznemirujući video snimak pomenutog događaja, na kojem se vidi da se Mladen Bošković i njegov otac fizički obračunavaju sa ocem Anđele Nikolić (Mladenove bivše partnerke). Scena se desila nakon što je Bošković u vidno alkoholisanom stanju došao da vrati dete majci. Na snimku se vidi da Mladen i njegov otac udaraju Anđelinog oca na zemlji, a potom i kako nesrećni čovek dobija dva udarca nogom u glavu.

Foto: Printscreen Nova.rs/Video

U pozadini se čuje plač uplašenog deteta, koje moli majku da idu kući.

To se dešava u trenutku dok se širom Srbije odvijaju protesti protiv nasilja, zbog tragedija u školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima blizu Mladenovca.

Dok Srbija traži da se nivo nasilja u društvu smanji, funkcioneri SNS ne posustaju.

Tako je nedavno u Batajnici član SNS Milan Bojović snimljen kako rukom drži dečaka (14) oko vrata i odvlači ga u napuštenu kuću, iz koje odjekuju njegovi pozivi za pomoć. Spasili su ga drugovi koji su sve snimali mobilnim telefonom. Bojović je, inače, specijalni savetnik generalnog direktora u preduzeću Jugoimport SDPR, a nalazi se i na čelu Upravnog odbora Nacionalne službe za zapošljavanje.

Foto: Facebook

Videli smo i scenu u kojoj izvršni direktor Telekoma zadužen za ljudske resurse Draško Marković na utakmici pljuje i vređa igrače Partizana dok se zagrevaju, a u jednom trenutku dohvatio je i stolicu verovatno s namerom da ih gađa.

Tu je i bivši poslanik SNS Janko Langura koji je šefu Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd Radomiru Lazoviću pretio da će ga neko ubiti na Vidovdan i da će ga nabiti na ražanj.

Foto: Printscreen

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić na sednici Skupštine je izneo i podatke o tome da je član SNS, bivši rukometaš Vladimir Mandić pretio pištoljem jednom muškarcu na Novom Beogradu. I to u vreme dok država sprovodi akciju zaplene oružja.

Opozicija smatra da je sve ovo prava slika vladajuće stranke.

Izopačili su ovo društvo

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić kaže da je problem, ne samo to što je reč o funkcionerima SNS, nego što o tome saznajemo tek kada “procure” snimci.

Marinika Tepić Foto: Screenshot RTS

“Pa onda vršimo pritisak da ti ljudi budu privedeni, pa tek onda budu privedeni i to ne svi, a od ministra policije Gašića kleštima izvlačite informacije o tome čak i na sednici kada ga direktno pitamo. Znate ono kako MUP voli da se hvali privođenjem nasilnika, pa objavi to. Samo za naprednjake muk, iako su to i te kako informacije od interesa za javnost koja u šoku danima gleda onog njihovog Bojovića dok davi dečaka ili onog Draška Markovića iz Telekoma ili sada ovog funkcionera i ex poslanika iz Negotina. A setite se tek kako bi izgledale naslovne strane Vučićevih omiljenih tabloida da je neko van vlasti ovo uradio, iako su naslovne strane takve i sa čistim lažima o opoziciji. Pa čekajte, Informer objavi i to posle dva masakra da predsednik moje stranke Dragan Đilas i kolege poslanici opozicije, citiram, hoće da siluju decu! Informer onda isto objavi na naslovnoj da ja želim da palim grad i bijem! I znate što me najviše uznemirava?! Što kada čujem komentare njihovih poslanika u Skupštini dok gledaju te snimke, znate šta čujem?! Čujem kako se smeju i govore – ma i treba tako, kako je čak i šteta što nisu još brutalniji napadi! Potpuno nemanje svesti u šta su izopačili ovo društvo, da ni ljudski život više ništa ne vredi ako nisi “sa njima”, a da ako jesi, onda si zaštićen i kada ga drugom ugroziš ili oduzmeš. I to im je čak i smešno. Ničem jezivijem odavno nisam svedočila da se ovako komentariše”, navodi Tepić.

Pravi karakter vlasti

Šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije Radomir Lazović kaže da svi ovi slučajevi otvorenog nasilja u kojima su glavni akteri funkcioneri SNS pokazuju pravi karakter ove vlasti.

Foto:A.K./ATAImages

“Oni se obračunavaju sa političkim neistomišljenicima, ali i svima onima koji im se nađu na putu u privatnom životu. Podsetio bih i na direktora Telekoma koji je nedavno potezao stolicu na utakmici. Podsetio bih i na to da se narodni poslanik i predsednik Odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović javno hvalio kako se on i predsednik Aleksandar Vučić tuku po tribinama. Romantizujući ovu priču, valjda da pokažu da je to nešto što je poželjno i normalno. Podsetio bih i na državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Đorđa Dabića, koji se slika sa vlasnikom plantaže marihuane Predragom Koluvijom, protiv kog se vode dva sudska postupka. Taj isti državni sekretar sad preti jednom od učesnika protesta “Srbija protiv nasilja”, mladom studentu Pavlu Cicvariću, a poznat je po tome što je po Čajetini pretio penzionerima i razbijao glave kako bi osigurao glas za SNS”, navodi Lazović.

Članska karta SNS ih štiti

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić kaže da ne prođe dan da neki funkcioner iz vladajuće stranke ne počini nasilje u porodici, u komšiluku ili na radnom mestu.

Dragana Rakić: Zašto uvozimo ugalj iz Indonezije
Dragana Rakić: Zašto uvozimo ugalj iz Indonezije

“Ne znam da li su svi u SNS-u nasilnici, ali izgleda da je svaki nasilnik član SNS-a. Kao građanka i kao majka sam dodatno uznemirena činjenicom da SNS nasilnik iz Batajnice koji je davio dete iz komšiluka još nije priveden i procesuiran. Uznemirujuće je saznanje da članska karta SNS štiti nasilnike i time ih ohrabruje da ponove nasilje. Nepostupanjem državnih organa kada su u pitanju nasilnici iz redova funkcionera i članova SNS šalje se poruka da su tužilaštvo i policija u službi jedne stranke i jednog čoveka, a ne u službi nas građana. Ova spirala nasilja i bezakonja čije je izvorište u vrhu SNS-a, mora se prekinuti što pre. Fizička i pravna sigurnost građana biće moguća tek kad oslobodimo institucije i smenimo Vučićev režim. Najmasovniji protesti u istoriji „Srbija protiv nasilja“ nam govore da je taj trenutak veoma blizu”, kaže Rakić .

Prijavite nasilje

Poslanik Đorđe Miketić podseća na slučaj vaspitača-pedofila iz Predškolske ustanove “Poletarac” u Odžacima, za koji kaže da je “možda i najmonstruozniji nasilnik SNS-a otkriven u poslednje vreme”.

Đorđe Miketić: Kako Vučićev kumić vozi auto za koji Srbi moraju da rade 45 godina
Đorđe Miketić: Kako Vučićev kumić vozi auto za koji Srbi moraju da rade 45 godina

“On je član lokalnog odbora SNS. Zlostavljao je i seksualno uznemiravao više od 30 dece u vrtiću! Samo zbog tog slučaja su morale da polete ostavke i krivične prijave svih odgovornih. Ali nažalost, tu se spisak ne završava već se eksponencijalno širi. Opšte mesto je da je SNS vlast zasnovana na nasilju: na targetiranju neistomišljenika, progonu poštenih policajaca i tužilaca, hapšenju aktivista, batinjanju građana na protestu, progonu novinara, ucenama zaposlenih u javnim preduzećima i državnim ustanovama, upotrebi huliganskih i kriminalnih bandi, nasilju prema prirodi, kulturnom nasleđu… Dugačak je niz. Zato je najbitnije da se svako nasilje i bezakonje prijavi jer vrlo brzo dolazi vreme kada će za sve to odgovarati pred zakonom i slobodnim sudovima”, navodi Miketić.

BONUS VIDEO: Naprednjak u Batajnici davi dečaka 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare