Nikola Selaković Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da stav da je jedini izbor Beograda da prizna tzv. Kosovo neće u Srbiji naići na poželjan odgovor.

„Bojim se da rešenje u kojem se od Srbije traži ‘samo vi to priznajte’ više zvuči destruktivno“, rekao je Selaković u intervjuu za današnje „Večernje novosti“.

Selaković je naveo da nije od onih koji će da kažu da Srbija ima automatsku lošu poziciju kod nove američke administracije.

„Uveren sam da ćemo s našom državnom politikom, koja je pokazala veliku upornost i racionalnost, i sa našim novim ambasadorom u Vašingtonu, uspeti mnogo više da radimo na privlačenju sagovornika koji će biti spremni da nas saslušaju“, ocenio je Selaković.

On je rekao da će Beograd ukazivati da je, koliko god je neko dobro poznavao stanje u regionu iz perioda devedesetih, ovo 2021. godina i da se mnogo toga promenilo.

Na pitanje da li postoji neka inicijativa iz Beograda koja bi u ovom trenutku podrazumevala „inovativno rešenje“, što je pominjano na nedavnom sastanku predsednika Srbije i Francuske Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, Selaković je odgovorio da uvek postoje takve mogućnosti, a da se o tome šta one konkretno sadrže ne govori u medijima.

„Kada postoji to što su mediji nazvali ‘inovativni predlog’, o tome se razgovara sa onima koji mogu da utiču na donošenje odluka. Zemlje Zapada u prethodnih 13 godina sa nama ne razgovaraju na tu temu, pogotovu one koje su priznale samoproglašenu tzv. nezavisnost Kosova“, rekao je Selaković.

On je dodao da jedan broj zapadnih zemalja smatra da je to stvar o kojoj nema šta više da se razgovara, ali da ima i onih s kojima se razgovaralo bez njihovog krutog stava da jedino Srbija treba da prizna separatizam Albanaca na KiM.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar