Foto:EPA-EFE/ERMAL META

"Ne mogu ja da tražim garancije od Hrvatske. Postoji pravni proces. Oni koji su u zatvoru. Nije država na sudu. Nije na meni da preduzimam takve korake. To bi bila greška za državu“, oglasio se danas kosovski premijer Aljbin Kurti, nakon serije zahteva upućenih kosovski vladi da garantuje uslovni otpust optuženih bivših lidera OVK pred sudom u Hagu.

Kosovska vlada odobrila je danas Upravljački program. Kosovski premijer, Aljbin Kurti, održao je potom konferenciju za štampu.

Ponovio je ono što je u prethodnim danima rečeno iz njegovog kabineta, ali i kabineta kosovske predsednice – da Kosovo ne može da bude garant u svojstvu „treće zemlje“ za uslovno puštanje na slobodu Tačija i ostalih optuženih pred sudom u Hagu, jer je ovaj sud osnovan odlukom kosovske skupštine.

„Problem sa pitanjem garancije je to što Kosovo nije treća zemlja. U avgustu 2015. godine, glavni argument za glasanje o amandmanu 24 kom smo se usprotivili bio je da će, ukoliko to ne učinimo, biti formiran međunarodni sud. Bilo nam je jasno da ovaj sud neće biti potpuno van Kosova, već jednom nogom spolja i jednom unutra“, kazao je Kurti.

Sa druge strane, Kurti ujedno kaže da ne može da traži garancije od Hrvatske za uslovno puštanje optuženih u Hagu.

„Ne mogu ja da tražim garancije od Hrvatske. Postoji pravni proces. Oni koji su u zatvoru. Nije država na sudu. Nije na meni da preduzimam takve korake. To bi bila greška za državu“, poručio je Kurti, prenosi Gazeta Express.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar