Dobrica Veselinović i Radomir Lazović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Povlačenje Zakona o eksproprijaciji, kao i najavljene izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, predstavljaju veliki uspeh građana, ali ovo nikako ne znači da je bitka protiv Rio Tinta i drugih štetnih projekata, gotova i dobijena, navode iz pokreta Ne da(vi)mo Beograd u pisanom ssaopštenju.

„Uprkos tome, ovo je jedan od retkih trenutaka kada je kriminalni režim Srpske napredne stranke ustuknuo pred građanima i čestitamo svim učesnicima blokada na trudu i borbi, navedeno“ je u saopštenju ovog pokreta povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o izmenama dva zakona zbog kojih su prethodne dve subote organizovane blokade saobraćajnica i mostova širom Srbije.

„Naše društvo suočava se sa složenim problemima, kao što je zagađenje vazduha, vode i zemlje, bahato devastiranje prirode, otimanje javnih dobara, ali i sve veće smanjenje kvaliteta života građana i urušavanje radnih prava. Jedini način da se sa ovim problemima izborimo, ali i jedini način na koji možemo biti sigurni da će se sa projektima kao što su Rio Tinto, Ling Long ili Čukaru peki, stati, jeste da smenimo ovu vlast i na najvažnija mesta odlučivanja postavimo ljude kojima je javni interes na prvom mestu“, ističe se u saopštenju „Ne da(vi)mo Beograd“.

Podsetimo, predsednik Srbije je pre toga u vanrednom obraćanju javnosti saopštio da je vratio Skupštini Srbije Zakon o eksproprijaciji, kao i da je predlođio izmene Zakona o rederendumu i narodnoj inicijativi čime su, kako je naglasio, ispunjeni svi zahtevi naroda koji protestuje.

Savo Manojlović iz inicijative Kreni – promeni poručio je za Nova.rs da ukoliko Skupština bude formalno pravno usvojila izmene zakona o referendumu do petka, neće biti protesta u subotu. On je dodao da je Vlada ispunila sve zahteve sa protesta, ali da one formalno pravno moraju da budu usvojene u Narodnoj skupštini.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić o povlačenju Zakona o eksproprijaciji: Nemamo pravo da uništavamo više života nego što je to bilo predviđeno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare