Foto:ne davimo beograd

Pokret Ne davimo Beograd saopštio je danas da će se u skupštinskoj proceduri uskoro će se naći set novih provosudnih zakona kojima se olakšava Srpskoj naprednoj stranci da kontroliše sudove i tužilaštva.

Poslanica tog pokreta Jelena Jerinić ocenila je u saopštenju da postupak izbora takozvanih istaknutih pravnika u pravosudne savete, koji će birati i razrešavati sudije i tužioce, „omogućava postavljanje politički podobnih kandidata“.

„U odsustvu dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini te istaknute pravnike praktično će birati predsednik Narodne skupštine, Vrhovni javni tužilac i Zaštitnik građana“, navela je ona, ističući da će ti pravnici imati presudnu ulogu u održavanju kvoruma za rad Visokog saveta sudstva, samim tim i u odlučivanju o izboru i razrešavanju sudija i predsednika sudova.

Pročitajte još:

U saopštenju se dodaje da tim zakonima Ministarstvo pravde zadržava široku kontrolu u oblasti sudske uprave, čime će ograničiti budžetsku i kadrovsku autonomiju pravosuđa, čime će, kako su ocenili, biti moguće „disciplinovanje neposlušnih sudija“.

„To u praksi znači da će pod izgovorom zabrane političkog delovanja sudija, po već oprobanom receptu, biti sankcionisane sudije koje budu javno izrazile sopstveno mišljenje o važnim društvenim pitanjima“, stoji u saopštenju.

Bonus video: Ne davimo Beograd’ spremili odgovor na divljanje cena zakupa stanova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar