Dobrica Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Beograd se nalazi u alarmantnoj situaciji sa snabdevanjem toplotnom energijom, koja bi uskoro mogla da bude slična krizi sa strujom, upozorio je Pokret Ne davimo Beograd.

Iz ovog pokreta navode da je u decembru na toplovodu JKP „Beogradske elektrane“ bilo osam kvarova zbog kojih su veliki delovi Novog Beograda ostali bez grejanja.

Pokret je naveo da je od početka grejne sezone zabeležen 21 sličan kvar na toplovodu.

Prema poslednjem izveštaju „Beogradskih elektrana“, u prethodne četiri godine planski je zamenjeno samo 45,5 od 800 kilometara toplovodne trase, dakle tek nešto više od 10 kilometara godišnje, ukazao je Pokret i dodao da bi se tim tempom toplovodi menjali na svakih 70 godina, što je svakako neprihvatljivo.

Prema pokretu, „Beogradske elektrane“ su jedno od najprofitabilnijih javnih preduzeća, ali gradska vlast 85 odsto dobiti svake godine prebacuje u budžet grada, što je oko 200 miliona evra od 2014. godine.

Ukazuje se da nezakonito visoke cene grejanja i odbijanje da se pređe na naplatu po utrošku energije omogućava praktično garantovani prihod i dobit preduzeću, bez obzira na obim proizvodnje i isporuke toplotne energije, pa je tako prosečno domaćinstvo u Srbiji koje se greje na daljinsko grejanje oštećeno za oko 435 evra za pet godina.

BONUS VIDEO: Svakodnevne havarije u EPS-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare