Foto:Screenshot/Youtube/Insajder Video

Inicijativa Ne davimo Beograd podržala je danas glumicu Danijelu Štajnfeld koja je prijavila glumca Branislava Lečića za seksualno nasilje i pozvala državne institucije da obezbede specijalizovane usluge ženama u slučajevima silovanja i seksualnog nasilja.

U saopštenju su naveli da državne institucije treba da obezbede specijalizovane usluge i koordinisani odgovor namenjen zaštiti žena u slučajevima silovanja i seksualnog nasilja – u skladu sa obavezama koje je Srbija preuzela ratifikacijom Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija).

„Naša država je preuzela odgovornost da opsežnim politikama spreči nasilje, zaštiti žrtve i kazni počinioce, a modeli koordinisanog odgovora već postoje i pokretani su od strane ženskih organizacija. Zahtevamo nultu toleranciju na nasilje nad ženama kako nijedna žena bez obzira na svoj položaj ne bi trpela ova traumatična iskustva. Pravda za Danijelu, Milenu, Mariju je univerzalna pravda za sve žene u Srbiji“, naveli su iz Ne davimo Beograd.

Oni su kazali da su potrebne velika hrabrost i snaga da se izadje u javnost i progovori o preživljenom seksualnom nasilju, a da je dužnost društva da se stane uz one koji prijavljuju slučajeve seksualnog nasilja.

Dodali su da iskustvo Danijele Štajnfeld „još jednom pokazuje da muškarci na poziciji moći bahato zloupotrebljavaju svoje privilegije“ i da seksualno nasilje doživljavaju kao svoje pravo.

„To se moglo zaključiti iz besramnog odgovora Branislava Lečića tokom suočavanja sa Danijelom Štajnfeld u razgovoru koji smo nakon objavljivanja u Insajderu svi imali prilike da čujemo“, naveli su iz te inicijative.

Kako su kazali, nedavni slučajevi i „poražavajuća statistika“ pokazuju da je nasilje prema ženama široko rasprostranjeno i sistemski ukorenjeno.

„Ohrabruje što čujemo sve više glasova spremnih da pričaju o svom iskustvu kao i brojne glasove podrške što predstavlja osnovu za stvaranje boljeg, pravednijeg i bezbednijeg društva za sve žene“, naveli su iz Ne davimo Beograd.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar