Parada ponosa
Parada ponosa

Opozicione stranke u Skupštni Srbije – Ne davimo Beograd, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana koji je deo poslaničke grupe Stranke slobode i pravde – Ujedinjeni i poslanička grupa Moramo – Zajedno, pozvaće građane i prisustvovati protestu 17. septembra, ukoliko Evroprajd tog dana zaista bude zabranjen. To su za Danas potvrdili predstavnici tih partija i političkih organizacija.

„Smatram da Evroprajd treba održati i mi ćemo pozvati građane da se pridruže, jer ukoliko Vučić danas može da uskrati Ustavom garantovana prava da protestuju LGBTI osobama, šta ga sprečava da to sutra, pod nekim drugim izgovorom uradi i kada budemo protestovali protiv zagađenja ili siromaštva. I Vučić, kao i drugi koji se plaše nepopularnih odluka, uvek će naći neki razlog iza koga će se sakriti. Mi ne želimo da se krijemo, želimo da se borimo da svi naši građani, bez obzira na versku, nacionalnu ili seksualnu pripadnost imaju ista prava garantovana Ustavom“, kaže za Danas Radomir Lazović, narodni poslanik NDB.

Takođe, dodaje on, u tom periodu će nam u gostima biti i evroposlanici iz mnogih zemalja Evrope, a Zeleno-levi poslanički klub Ne davimo Beograd će ih primiti u Narodnoj Skupštini.

„U istom danu je Aleksandar Vučić poverio drugi mandat za sastavljanje Vlade Ani Brnabić, pripadnici LGBT populacije i najavio da će biti otkazan Evroprajd, međunarodni događaj posvećen borbi za prava LGBT zajednice koji nemaju iste mogućnosti kao mandatarka. Zvuči apsurdno, ali činjenica je da sve ovo vreme Ana Brnabić nije učinila ništa kako bi život pripadnika i pripadnica LGBT populacije u Srbiji bio lakši i sigurniji „, kaže Dragana Rakić iz Demokratske stranke.

Zabrana Evroprajda je pokazala svu slabost ove vlasti i njihovu kalkulantsku prirodu. To kalkulisanje direktno ugrožava osnovna ljudska prava dela građana Srbije. Dok premijerka uživa povlastice i čestita joj se na radosnim stvarima u njenoj porodici, dotle se drugima ta prava ograničavaju i ukidaju. Mi ponavljamo uvek da o osnovnim ljudskim pravima nema diskusije i polemike, kaže za Danas Vladimir Pajić, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana.

Opširnije pročitajte na sajtu Danasa.

BONUS VIDEO: Vučić: Imamo važnijih stvari od Evroprajda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare