Foto:TANJUG/ DOPISNIK KIM,

Situacija na Severu Kosova je mirna – konstatovano je na nedavnom sastanku najviših predstavnika EULEX-a, KFOR-a i Kosovske policije, usled čega se od danas smanjuje prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada za još 25 odsto. I dok izaslanik EU pozdravlja odluku, Priština očekuje da i Beograd poštuje svoje obaveze.

Odluka o dodatnom smanjenju prisustva policije rezultat je upravo sastanka koji je Kosovska policija održala pre dva dana sa čelnicima KFOR-a i EULEX-a, Angelom Mikelom Ristućom i Đovanijem Pjetrom Barbanom, a u skladu sa drugom tačkom Bratislavskog sporazuma od 10. jula u kojoj se navodi da će ove tri institucije u narednim nedeljama procenjivati bezbednosnu situaciju i donositi odluke.

Nova odluka o smanjivanju policajaca iz opštinskih zgrada, druga je od ulaska policajaca u tri opštine uz gradonačelnike – 26. maja, piše Kossev. 

Prva je doneta svega dva dana nakon postizanja sporazuma u Bratislavi između izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka i glavnog prištinskog pregovarača, Besnika Bisljimija.

Uklanjanje policajaca iz zgrada deo je i Evropskog predloga o deeskalaciji od tri tačke, a uz zahtev za novim izborima na Severu i izmeštanjem novih gradonačelnika na alternativne lokacije.

Da će ova odluka biti sprovedena, nakon policije, sinoć je potvrdio i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, što je pozdravio izaslanik EU, Miroslav Lajčak, navodeći da je reč o važnom koraku ka potpunoj deeskalaciji.

„Od sutra ćemo smanjiti prisustvo policije za još 25% u i oko opštinskih zgrada. Kosovo sprovodi obaveze iz Bratislavskog sporazuma i nastavlja da pozitivno doprinosi deeskalaciji“, naveo je Svećlja na Tviteru.

Odmah zatim oglasio se i Besnik Bisljimi uz konstataciju da je Kosovo preduzelo sledeći korak u primeni dogovora od 10. jula.

Bisljimi se, sa druge strane, osvrnuo na kaznene mere koje je EU uvela Prištini krajem juna meseca, a upravo zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deeskalaciju situacije.

„Mere EU protiv Republike Kosovo su proglašene kao privremene, reverzibilne i zavise od kredibilne posvećenosti deeskalaciji“, konstatuje Bisljimi.

Iako u objavi na Tviteru nije konkretno zatražio ukidanje ovih kaznenih mera, kazao je da nakon Bratislavskog aranžmana „postoji kredibilan proces za deeskalaciju“.

„Situacija je mirna već nekoliko nedelja – zajednički su juče potvrdili KP, KFOR i EULEX. Kosovo u potpunosti poštuje svoje obaveze iz aranžmana i veruje da će druga strana učiniti isto“, naveo je u sinoćnoj objavi na Tviteru Bisljimi.

I dok EU, kao i SAD traže od Kosova da uklone policijske jedinice iz opštinskih zgrada,  izmeste gradonačelnike na alternativne lokacije, te organizuju nove izbore, od Beograda se, sa druge strane, traži da utiče na Srbe da učestvuju na ovim izborima, a da se građani koji protestuju ispred opštinskih zgrada povuku.

Predstavnici Srpske liste, međutim, nedavno su kao preduslov za održavanje izbora zatražili deeskalaciju situacije, odnosno povlačenje svih specijalnih jedinica sa Severa Kosova.

Na pozive američkih zvaničnika da učestvuju na izborima, te da „igraju svoju ulogu kao politička stranka u nezavisnom Kosovu“, iz Srpske liste su naveli da oni štite interese Srba i da u skladu sa tim donose odluke, a ne „po diktatu bilo koga“.

Ujedno, iz Partije kosovskih Srba, čiji se predsednik, Aleksandar Jablanović, juče sastao sa šefom Kancelarije EU u Prištini, Tomašom Sunjogom, saopšteno je da izbori sami po sebi nisu potpuno rešenje i da je neophodna potpuna normalizacija situacije.

„To je moguće samo potpunim povlačenjem specijalnih jedinica sa Severa i ukidanjem optužnica koje Srbe neselektivno targetiraju“, naveli su iz PKS.

Za to vreme iz Prištine tvrde da sprovode pripreme za organizaciju novih izbora, odnosno da rade na izradi Administrativnog uputstva za određivanje procedure građanske inicijative za smenu trenutnih predsednika opština na Severu Kosova.

Formirana je radna grupa koja ima rok do prvog septembra da izradi nacrt ovog dokumenta, dok je šef iste nedavno kazao da će „posao biti brzo završen“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar