Gradska izborna komisija u Novom Sadu tokom jučerašnjeg dana odbila je dve opozicione liste u tom gradu - “Udruženi za slobodni Novi Sad” i “Budi heroj - Miša Ronin Bačulov”. Dok je prvoj listi GIK tražio da samo ispravi nepravilnosti, od druge zahteva da ponovo skupe 1.000 potpisa. Iz te dve liste za portal Nova.rs kažu da se radi o opstrukciji vlasti i određenoj vrsti političkog pritiska.

Prema zakonu svaka izborna komisija ima rok od 48 sati da odgovori na predatu kandidaturu za izbore. Praksa pokazuje da komisijama nikada do sada nije trebalo više od par sati da da svoj konačni sud. Međutim, Gradskoj izbornoj komisiji u Novom Sadu ovoga puta trebalo je nešto više i to samo u slučaju dve opozicione liste.

Naime, GIK u Novom Sadu odbila je dve opozicione izborne liste sat vremena pre isteka zakonskog roka od 48 sati.

Od liste “Udruženi za slobodni Novi Sad” tražili su “samo” dopunu dokumentacije i ispravljanje nepravilnosti, dok su od liste “Budi heroj – Miša Ronin Bačulov” zahtevali da ponovo prikupe sve potpise zbog toga što je adresa jednog od kandidata sa te liste adresa iz lične karte pasivizirana, odnosno odjavljen je sa te adrese.

Šta na sve to kažu predstavnici ovih lista?

Borislav Novaković iz “Udruženi za slobodan Novi Sad”, kaže za portal Nova.rs da je na delu pravno iživljavanje i objašnjava gde je GIK pronašao nepravilnosti kada je reč o toj listi.

“Ja poštujem sve, čak i da je cepidlačenje ili isterivanje pravne perfektnosti, nije problem, ali ovo je zaista formalno pravno iživljavanje. Ukoliko u ličnoj karti piše 006, a vi stavite broj 6 između te dve stvari postoji znak jednakosti dakle ekvivivalentnost. Neko ko ima srednju pravnu školu ne bi vam osporavao to. Oni insistiraju na potpunoj istovetnosti onoga što piše u ličnoj karti, jedno potpuno nepotrebno insistiranje na stvarima koje apsolutno ništa ne znače.”, kaže Novaković.

Borislav Novaković Foto: N1

Dodaje da su oni te nepravilnosti sada otklonili i da su se uputili ka izbornoj komisiji kako bi predali ponovo, ispravljenu, dokumentaciju.

“Sve ovo je pokušaj da do krajnjih granica razvlači momenat u kom će naša lista biti proglašena. U isti mah pet lista koje su oni ištancali, kako bi pravili lažnu atmosferu demokratičnosti i političke borbe, prošli su za pet minuta, a da niko nije video ni gde su ni kako skupljali potpise. Svi znamo i ceo grad se smeje pred činjenicom da su se pojavile neke liste za koje se vidi iz aviona da ih je štancovala Srpska napredna stranka”, rekao je Novaković.

Na pitanje da li očekuje da bi komisija i u konačnici mogla da odbije njihovu listu, Novaković kaže da bi to bio prvorazredni skandal.

PROČITAJTE JOŠ:

“Ne mogu reći da to očekujem, ali više me ništa ne čudi od režima Aleksandar Vučića. Pogotovu njegove novosadske ekipe koja predstavlja kriminalni vrh Srpske napredne stranke, ovde gradom upravljaju Zvonko Veselinović i Andrej Vučić. U tom smislu ne mogu da isključim ni jednu mogućnost, ali to bi bio prvorazreni politički skandal”, smatra on.

Kandidat za gradonačelnika i nosilac druge liste koja je odbijena, Miša Bačulov, kaže za portal Nova.rs da su članovi GIK sami izmislili razlog za obaranje liste jer nisu mogli da im na bilo koji drugi način odbiju kandidaturu.

“Odbili su nam listu zbog pasivizacije adrese jednog od naših kandidata za koju niko od nas nije znao, čak ni on nije znao. To se desilo nakon predaje potpisa i zbog toga su nam oborili listu”, kaže Bačulov za naš portal.

Međutim, njegova lista nailazi na opstrukcije i prilikom ponovnog sakupljanja potpisa.

Foto: Screenshot Inkubator

“Od juče skupljamo ponovo potpise i u roku od dva sata smo skupili 350 potpisa što je skoro nemoguće, ljudi su dolazili masovno i danas dolaze, ali mi nemamo overivače. Fizički ne možemo da postignemo da overimo za zadato vreme (večeras do 23:58) jer smo dobili overivača do 14 časova, potom je trebalo da dođe drugi od 14 do 16 časova ali on je otkazao. Tako da imamo prazan prostor od dva sata, a potom dva ovreivača od 16 do 20 časova”, pojašnjava Bačulov.

Dodaje da su išli do Gradske kuće kako bi zatražili još overivača, ali naišli su samo na prazne kancelarije.

“To je teška opstrukcija i kriminal. Naše odbornike zovu, prete, snimaju nas, dronovi lete oko mesta gde skupljamo potpise. Oni ne žele da proglase našu listu jer znaju da ukoliko nas puste to će biti početak njihovog kraja. Mi ćemo da damo sve od sebe da uspemo, bili smo u Gradskoj kući, tamo nikoga nema, overivači nam se ne javljaju na telefon, onda kada se java kažu “izvinite ne smemo da se javimo zaprećeno nam je svima””, zaključuje Bačulov.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare