Foto: Printscreen Facebook Miljana Stevan Petojevic

Aktivisti Srpske napredne stranke gostovali su 28. februara u Osnovnoj školi “Vuk Stefanović Karadžić”  u Vršcu, gde su recitovali deci poeziju.

U školskoj sali okupljeni su učenici petih razreda, koje je na početku manifestacije pozdravio Staša Milovanović, poverenik Mesnog odbora „2. Oktobar“ Gradskog odbora Srpske napredne stranke Vršac.

„Mesni odbor „2 Oktobar“ Gradskog odbora Srpske napredne stranke Vršac se u ime Mesne zajednice „2 Oktobar“ u toku protekle nedelje predstavio učenicima i nastavnicima Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Vršcu i to pesmama pesnika iz pomenute Mesne zajednice“ – preneo je portala www.vrsaconline.com, uz fotografije sa samog dešavanja. Kako je navedeno, ideja aktivista je bila da se na ovaj način obeleži svetski Dan maternjeg jezika, koji je zbog produženog raspusta odložen za nedelju dana.

Identičan tekst objavljen je i na portalu  www.evrsac.com, ali je, ubrzo nakon razgovora novinara Nove i gradonačelnice Vršca Dragane Mitrović, tekst skinut. Nakon što je zamoljena da odgovori na pitanje da li je škola ovom prekršila zakon o zloupotrebi dece u političke svrhe, Mitrovićeva je rekla da se nalazi na sastanku i da će se javiti po njegovom završetku. Do objavljivanja teksta poziv nije uzvraćen.

Politički analitičar Boban Stojanović za Nova.rs kaže da je SNS zloupotrebila decu u političke svrhe.

„Reč je o dvostrukoj zloupotrebi. Ne samo dece, što je apsolutno zabranjeno, već i zloupotreba obrazovnih institucija. Škole ni na koji način ne mogu biti ustupljene političkim subjektima“, kaže Stojanović. „Ovo nije prvi put da stranke koriste decu u kampanjama. Ne samo SNS, već i drugi, što je apsolutno zabranjeno“.

S druge strane, Raša Nedeljkov Programski direktor CRTA  kaže da to što je neko aktivista ili član stranke ga ne sprečava da promoviše kulturu. 

„Uslov da zakon bude prekršen je da aktivisti jasno stave do znanja da su članovi stranke, dele promotivne materijale ili nose stranačka obeležja. Ako su nedvosmisleno povezali događaj sa političkom strankom onda postoji osnovana sumnja da je prekršen član 113 Zakona o osnovama obarazovanja i vaspitanja koji zabranjuje stranačko delovanje u školama“, kaže Nedeljkov.

Pesnik može da bude bilo ko

Nova.rs je kontaktirala i tadašnjeg direktora OŠ “Vuk Karadžić” Srđana Jovanovića, koji je potvrdio da je manifestaciaj održana, ali “da on ne legitimiše ljude i da ne zna ko su članovi, a ko ne”. Jovanović se pozvao na član zakona po kom direktori škola “treba da sarađuju sa lokalnim samoupravama” i njenim institucijama, a da je dopis za organizovanje tribine stigao iz Mesne zajednice, koju ne smatra stranačkom institucijom.

„Pesnici nisu autorizovani, pesnik može da bude bilo ko. Ja svakako nisam ni bio tamo. Dao sam im dva mikrofona i to je to“, izjavio je Jovanović, napominjući da je on svakako tada već bio direktor u ostavci.

Uprkos negiranju direktora da je znao ko stoji iza organizacije, na snimcima sa svečanosti se jasno vidi da se deci prvo obratio upravo poverenik Mesnog odbora “2. Oktobar” Gradskog odbora Srpske napredne stranke Vršac, Staša Milovanović. On je pozdravio osnovce i najavio program, u kom su recitovane i pesme na rumunksom i mađarskom jeziku, uz napomenu da je mađarski pesnik Petefi Šandor zapravo bio Srbin po poreklu.

„Svojim pesmama, deci i nastavnicama, predstavili su se aktivisti Mesnog odbora „2 Oktobar“ Miljana Petojević, koja je pročitala desetak pesama iz svojih, do sada, objavljenih knjiga, zatim Denisia Bundra koja je čitala pesme najpoznatijeg rumunskog pesnika Mihaja Emineskua na rumunskom jeziku i Janoš Caran koji je čitao pesme mađarskog pesnika Šandora Petefija na mađarskom jeziku“, navodi se na portalu www.vrsaconline.com.