Foto: Facebook/Radomir Lazovic

Vladimir Orlić na biće novi direktor BIA, odlučeno je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost. Prethodno je ovaj visoki funkcioner SNS bio na poziciji predsednika Skupštine Srbije, a njegov jednogodišnji mandat obeležile su burne sednice sa više desetina tačaka dnevnog reda koje su nekada usvajane i bez rasprave, neadekvatan "tretman" prema opozicionim poslanicima, ali i netransparentnost rada oličena u ukidanju steno beležaka.

Savet za nacionalnu bezbednost dao je na današnjoj sednici saglasnost da funkcioner i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić bude imenovan za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

PROČITAJTE JOŠ...

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, razmatrana je i aktuelna bezbednosna situacija „sa posebnim osvrtom na stanje u Srbiji“.

Vladimir Orlić bio je poslanik vladajuće SNS u Skupštini Srbije u više mandata, a od 2022. do 2024. godine bio je i na čelu srpskog parlamenta.

Na poziciji predsednika Narodne skupštine Vladimir Orlić nije se zadržao dugo, tek nešto više od godinu dana, ali za to vreme učinio je „mnogo“ za srpski parlamentarizam.

Dnevni red od 120 tačaka i usvajanje bez rasprave

Za vreme svog predsednikovanja Vladimir Orlić imao je običaj da sednice zakazuje u najkraćem mogućem roku, nekada i kraćem od 24 časa, čime je onemogućavao poslanicima opozicije da podnesu amandmane na predložene zakone.

Pored kratkog roka koji je ostavljao poslanicima za pripremu, dnevni red je brojao dvocifren, a nekada i trocfren broj tačaka. Jednom prilikom na dnevnom redu našlo se čak 120 tačaka.

A drugom prilikom 25 tačaka usvojeno je bez rasprave, što je bio presedan u Skupštini Srbije.

“E, tu sam vam čekao Simo Gluvaću…”

Cele godine poslanici opozicije vodili su “ljutu borbu” sa  Orlićem, ne samo da ulože amandman, već i da dobiju reč. Dobiti reč bio je pravi podvig (kao i završiti govor do kraja, bez prekidanja od strane Orlića) pa se opozicija služila raznim “trikovima”.

Svakako najupečatljiviji, izveo je poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević. Shvativši da Orlić obično daje reč poslanicima baš u onom trenutku kad na kratko izađu iz sale, Milivojević se sakrio ispod skupštinske klupe.

“Ne vidim po kom osnovu. Mi… Milivojeviću“, obratio se predsednik parlamenta Vladimir Orlić, što se može videti na snimku, tražeći pogledom poslanika DS-a. U tom trenutku, Milivojević je iskočio ispod klupe i izgovorio sledeće:

„E, tako sam vas čekao. Tu sam vas čekao“, rekao je Milivojević.

„Ja moram da se sakrijem ispod klupe, pa da mislite da nisam u sali, pa da onda date reč. Pa, gosn Simo što pravite cirkus od Skupštine? Pa tu sam Vas čekao, Simo Gluvaću. Ja čučnem ispod klupe, sakrijem se. Moramo, građani Srbije, da se krijemo po sali od ovog čoveka da bi dobili reč. Pa ovo nigde na svetu nema! I kažete. imate sva prava, sva prava imamo kad igramo žmurke sa njim“, naveo je Milivojević.

Obezbeđenje na sve strane

Skupštinski hodnici, a neretko i plenarna sala vrvele su od pripadnika obezbeđenja. Iako su opozicioni poslanici u više navrata govorili o tome da ne znaju ko su ljudi koji ih “obezbeđuju”, portal Nova.rs uspeo je da identifikuje jednog.

Foto: X/Marinika Tepić

Reč je ni manje ni više nego o kapitenu boks reprezentacije Srbije Vladanu Babiću.

Naime, tokom jedne od sednica koju je opozicija opstruisala, tako što je držala transparente i zviždala, Orlić je podelio salu živim zidom obezbeđenja, a u živom zidu našao se i nosilac “Zlatne rukavice” Babić.

Vladan Babić Foto: Starsport.rs ©

Nakon tog saznanja mnogi su se zapitali ko zapravo obezbeđuje nacionalni parlament.

Poslanici vlasti bez opomene

Poslanici vlasti neretko su koristili neprimeren rečnik za govornicom, opozicione poslanike nazivali su raznim pogrdnim imenima za šta nikada, apsolutno nikada, nisu dobili opomenu od Orlića.

U vređanju opozicionara prednjačio je šef poslaničke grupe Milenko Jovanov, koji je neretko od Orlića dobijao “bonus minute” za repliku, pa umesto dva minuta (kako je po poslovniku) govorio četiri.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Narodni poslanik Radomir Lazović izdvojio je sva pogrdna imena kojim su, ne samo opozicioni političari bili nazivani već i javne ličnosti koje nisu bile „po ukusu vlasti“.

„Pogledajte, ovo su vaše reči. Ovako vi razgovarate. Na ovaj način se vi obraćate pretpostavljam i jedni drugima kada je ovo što je vama svakodnevna stvar, vama je normalno, uobičajeno. Ovo radite stalno, to je vaš jezik – ološi, lešinari, hijene… Evo ga još jedan – ološu raspali… Kažete – mrš đubre jedno, kažete – govedo, glumcima. Kažete – huljo plaćenička, vi glumci sad vam i država smeta, ološi jedni raspali, plaćenički… Vaša koleginica kaže da smo bednici, najgori ološ, bitange, brutalni lažovi, da smo isporučivali oružje ne znam kome. Stalno ponavljate ološi i hijene“ ispričao je Lazović.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Za ove reči nikada niko nije sankcionisan, dok su opozicioni poslanici bili svakodnevno opominjani i sankcionisani.

Poslaniku Aleksandru Jovanoviću Ćuti izrečena je čak i mera udaljenja sa sednice.

Cenzura i „ukidanje“ steno beležaka

Za novinare koji izveštavaju iz Skupštine, 2023. će biti upamćena kao godina kada su ukinute steno beleške, tačnije formalno nisu ukinute, ali suštinski – kao da jesu. To građanima ne znači mnogo, jer i sam rad Skupštine zanima mali broj ljudi, ali novinarima i istraživačima je promenilo život.

Od juna beleške novinarima stižu sa zakašnjenjem i posle pažljivog sređivanja, tako da se u njih više ne može imati potpuno poverenje. Nažalost u široj javnosti to je prošlo neprimetno, čak se ni opozicione stranke nisu preterano potresle. Do sada je već u zaborav pao i razlog te cenzure, iako se naknadno ispostavilo da je stenogram bio u pravu, a ministar unutrašnjih poslova Bata Gašić nije.

Dremkica u predsedničkoj fotelji

Tokom jedne sednice Orlić je zaspao u sred rasprave o majskim tragedijama koje su pogodile Srbiju.

„Evo i ovo se desilo. Predsedavajući je zaspao, ladno. Nema zaista ništa ružno u tome da je neko umoran, ali zar nije normalno da onda prepusti mesto zameniku, kojih ima 7. Razlog zašto to ne radi, zašto ne sme ni trenutak da siđe sa ovog mesta, je strah da niko neće kao on znati da krade vreme opoziciji i gasi mikrofone. I zaista je tako. Najbolji je u tome. Izdrži legendo“, napisao je Lazović uz fotografije Orlića.

Iako se pominjalo da bi Orlić mogao da zameni sadašnjeg premijera Miloša Vučevića na mestu ministra odbrane, to mesto je ipak pripalo Bratislavu Gašiću.

Kada su raspodeljena sva mesto u ministarstvima, ostalo je upadljivo da je upražnjeno mesto direktora BIA, a da je Orlić ostao bez pozicije. Zbog toga su odmah krenule špekulacije da bi on mogao da bude novi direktor bezbednosne agencije.

O tome da će Orlić postati direktor BIA govorio je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović u emisiji Takovska 10 na RTS-u.

„Ja mislim da je jako lepa stvar to što za koji dan gospodin Orlić odlazi na novu dužnost u BIA i građani će najzad moći i od nas da čuju nešto, jer Orlić neće moći da daje izjave“, izjavio je Stefanović.

Tu informaciju Orlić, koji je takođe bio u emisiji, nije potvrdio niti demantovao.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare