Foto: Shutterstock

Natpis "Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je "doneo mir". Uz ovu krajnju tačku jezera sa kosovske strane, i na početnoj – doslovce je sprovedena Grenelova ideja – „Trampovo jezero“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.

Prema trenutno dostupnom video i foto materijalu, koji se deli preko društvenih mreža, transparent da je most Trampov je razvučen preko lukova  mosta. Na samom putu na mostu se nalazi i još jedan transparent na kojem takođe na engleskom piše „Predsedniče Tramp kosovski Srbi Vam se zahvaljuju što ste doneli mir“, prenosi portal Kossev.

Da se transparenti zaista i nalaze na mostu, za KoSSev su potvrdili čitaoci koji se nalaze u Brnjaku.

S druge strane, u kratkoj izjavi za KoSSev, gradonačelnik Zubinog Potoka, Srđan Vulović, rekao je da nema saznanja o ovoj inicijativi, te da zbog privatnih obaveza nije trenutno u Zubinom Potoku.

Brnjački most preko jezera Gazivode jedan je od zaštitnih znakova opštine Zubin Potok a nalazi se na dvomeđi KiM-a i centralne Srbije.

Viseći most neuobičajenog izgleda za ovaj gorštački krajolik sa dva visoka bela luka, dužine oko 120 metara, među Kolašincima poznat je kao Ljubičićev most – čuvenog generala nekadašnje JNA u SFRJ Nikole Ljubičića koji je dao inicijativu za gradnju ovog mosta.

Vašingtonska deoba Gazivoda

Jezero Gazivode, odnosno studija o izvodljivosti „deljenja Gazivoda kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom“ jedna je od tačaka sporazuma o ekonomskoj normalizaciji potpisanog od strane Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija 4. septembra u Vašingtonu, u prisustvu predsednika SAD, Donalda Trampa.

Ova tačka izazvala je kontroverze u kosovskoj javnosti, a koalicioni partner kosovskog premijera, Ramuš Haradinaj, pretio je i obaranjem vlade ukoliko ona bude potpisana. Sporazum je na kraju ipak bio potpisan.

Kako se Grenelova ideja iz Bele kuće preselila na Brnjački most

U jednom od brojnih intervjua nakon potpisivanja sporazuma, specijalni izaslanik predsednika Trampa za mirovne pregovore Beograda i Prištine, Donald Tramp, Ričard Grenel, čak je i komentarisao da je u žaru rasprave o tome da li u sporazumu Gazivode treba da bude oslovljeno kao tako ili po albanskom pozivu „Ujman“, on u šali predložio da se i jezero nazove Trampovo jezero.

Srbi podržali“ Trampa 2016, Tramp sada „doneo mir“
Podsećamo, ovo nije prvi put da se u opštinama na Severu „misteriozno“ pojavljuju poruke podrške američkom predsedniku. Bilbordi koji su nosili poruke podrške Trampu preplavili su većinski srpske opštine na severu i novembra 2016. kada je Tramp osvojio predsedničke izbore, ali ni tada nije niko preuzeo odgovornost za ovo.

„Srbi su stajali uz njega sve vreme!“, „Srbi su podržali“ – bile su poruke tada na bilbordima, neposredno po Trampovoj pobedi u novembru 2016. Tako se po prvi put jedan američki predsednik našao na mestu na kojem se do tada nalazio „počasni građanin Kosova i Metohije“ – Vladimir Vladimirovič Putin.

Njegov američki kolega sada se nalazi u novoj predizbornoj trci za drugi mandat. Upravo zbog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, zajedno sa kosovskom i srpskom vladom, nalazi se u još jednoj trci – za Nobelovu nagradu za mir.

Ovaj laureat u istoj kategoriji nominovan je i za mir između Izraela i UAE.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare