Foto:

Lideri koalicije "Nacionalno okupljanje" Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović ocenili su na današnjem skupu u Beogradu, zajedno sa predstavnicima nekoliko nacionalno orijentisanih evropskih stranaka, da je neophodno formirati širi savez suverenističkih snaga kako bi se zaustavila migrantska kriza.

Skupu pod nazivom „Migrantska kriza i evropska bezbednost“, koji je održan u hotelu „Moskva“ u Beogradu, prisustvovali su predstavnici parlamentarne stranke Alternativa za Nemačku, bugarske Preporod i mađarske Moja domovina.

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski je ocenila da je današnja konferencija tek početak saradnje tih stranaka, kao i da je za rešavanje migrantske krize neophodan zajednički koordinacioni centar, koji će biti posvećen razmeni iskustava i informacija, ali i osmišljavanju zajedničke platforme i strategije.

„Značajno je da imamo koordinaciju naših aktivnosti i na taj način pokazujemo koliko toga možemo da postignemo kada su naše snage udružene“, ocenila je ona.

Navela je da dolazi vreme Evrope suverenih država, Evrope slobodnih naroda, kada će svi narodi moći da sačuvaju svoju kulturu i svoj identitet.

„Da Brisel ne bude posrednik u našim komunikacijama i našim dogovorima, da sačuvamo naš evropski kontinent od NATO imperijalizma i od američkog internacionalizma. Ne treba SAD da budu brana saradnji evropskih naroda i zemalja. Oni imaju svoje interese, svoj kontinent i svoj geopolitički prostor. Mi zajednički treba da sačuvamo svoj“, kazala je Đurđević Stamenkovski.

Predsednik mađarske stranke Moja domovina Torockaj Laslo ocenio je da, ukoliko ne dođe do tog ujedinjenja, da će „Evropa i evropski narodi prestati da postoje“.

Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Prema njegovim rečima, masovna i neorganizovana migracija koja je u toku zauvek bi i nepovratno mogla da promeni stanovništvo Evrope, a time i njenu kulturu, veru, jezike.

„Ovu masovnu migraciju sa sigurnošću možemo nazvati fizičkim napadom na Evropu“, ocenio je Laslo.

Optužio je rukovodstvo Evropske unije da je odlučilo da ne zaustavi naoružane kriminalne i krijumčarske grupe migranata, „već da ih pozove u EU“.

„Jasno je da su lideri u Briselu ili mentalno bolesni, ili rade na uništavaju istorijskih nacija u Evropi“, kazao je Laslo.

Predsednik bugarske stranke Preporod Kostadin Kostadinov ocenio je da je kombinacija antievropske politike evropskih administracija, demografska katastrofa i ilegalne migracije mogu da predstavljaju „savršenu oluju“ za evropski kontinent.

Prema njegovim rečima, evropske politike i savremene „briselske evrokrate“ predstavljaju najveći problem za budućnost Evrope, dok za migrantsku krizu koja traje već deset godina još uvek ne postoji zvanična statistika.

Kostadinov je naveo da prema zvaničnim podacima, bugarsku granicu dnevno nelegalno pređe oko 1.000 ljudi, ali da je nezvanično taj broj mnogo veći, kao i da kroz Bugarsku prolazi samo dva odsto migranata na putu ka Zapadnoj Evropi.

Dodao je da su oni u bugarskom parlamentu predlagali da migrantska kriza lako može da se reši raspoređivanjem vojske po granici, ali da su im iz Vlade odgovorili da bi to bio međunarodni skandal.

„Nažalost, takva politika je i u drugim evropskim državama… Problemi su nam zajednički i moramo zajedno da ih rešavamo. Srbija možda nije član EU, ali je na putu migrantske krize“, naveo je Kostadinov.

Poslanik Alternative za Nemačku u Bundestagu Rajner Rotfus ocenio je da u interesu Brisela i Vašingtona nije da reše taj problem, već da je neophodna alijansa evropskih država kako bi migrantska kriza bila rešena.

„Tu stvarnost Zapadna Evropa ignoriše, ne vide da tavka politika vodi Evropu u propast i uvlači u sukob sa drugim zemljama“, ocenio je Rotfus, navodeći da su iregularne migracije možda i najveći problem sa kojim se Evropa suočila.

Prema njegovim rečima, političke partije bi i u evropskom parlamentu, ali i u lokalnim, trebalo da govore o tim problemima „jer jedino zajednički možemo da se izborimo sa iregularnim migracijama“.

„Iskorak u novoj geopolitičkoj realnosti“

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je da je današnja konferencija iskorak u jednoj novoj geopolitičkoj realnosti i dodao da će koalicija „Nacionalno okupljanje“ u Skupštini Srbije biti partner tim strankama „u stvaranju nove Evrope nacija, koja drži dosuvereniteta svakog nacionalnog prostora“.

„Tema migrantske krize je u Evropi prećutana i cenzurisana tema, u kojoj se krše osnovni demokratski postulati javne rasprave i otvorene društvene debate, koja utiče na budućnost Evrope“, ocenio je Obradović.

Naveo je da je migrantsko pitanje demokratsko pitanje, o kome se ne može odlučivati mimo građana.

„Ne može niko van naših država da nam nameće nikakve kvote niti bilo šta po tom pitanju. Mi imamo obavezu da zaštitimo naše granice i bezbednost naših građana, kao i da ostvarimo pravo na našu nacionalnu različitost i identitet, koji niko ne može na nasilan način da nam ugrožava“, kazao je lider Dveri.

Pre konferencije, predstavnici tih stranaka danas su položili venac na spomenik Milici Rakić u Tašmajdanskom parku, devojčici poginuloj u NATO bombardovanju 1999. godine.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski je kazala da je poslanik Alternative za Nemačku u Bundestagu Rajner Rotfus klenkuo pred spomenik, uz ocenu da je taj potez bio „ustanak suverenih evropskih snaga protiv NATO imperijalizma“.

***

BONUS VIDEO – Aleksić i Romčević: Sudstvo i bezbednosne službe – prvi ciljevi posle izbora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar