sudije zakletva
Foto:TANJUG/ MUP REPUBLIKE SRBIJE/

Poslanici Skupštine Srbije pohvalili su izmene Zakona o muzejskoj delatnosti kojima se precizira izbor direktora muzeja. Rečeno je da su razlozi za donošenje izmene zakona usaglašavane sa Zakonom o kulturi kojim se regulišu uslovi koje treba da ispunjava direktor i vršilac dužnosti direktora muzeja.

„U Zakonu o kulturi je utvrđeno da kandidati za direktore ustanova kulture moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u kulturi. Ostali uslovi za izbor kandidata za direktora ustanove utvrdjuju se statutom ustanove. Prema odredbama tog zakona vršilac dužnosti direktora mora da ispunjava uslove za izbor kandidata za direktora. S druge strane, u Zakonu o muzejskoj delatnosti je utvrđeno da direktor i vršilac dužnosti direktora muzeja, pored pomenutih uslova mora imati položen stručni ispit i najmanje pet godina rada u muzejskoj delatnosti. Ovo rešenje može izazvati probleme u praksi sprovođenja javnih konkursa za izbor direktora muzeja, jer bi moglo dovesti do toga da se u nekim slučajevima primenjuje navedena odredba Zakona o muzejskoj delatnosti, a u nekim odredbe Zakona o kulturi“, navedeno je u obrazloženju za donošenje zakona.

Poslanici su iz obrazloženja čitali i da se donošenjem izmena Zakona o muzejskoj delatnosti ovaj problem reguliše tako što se usklađuje sa rešenjem iz navedenih odredbi Zakona o kulturi, čime će se izbeći budući pomenuti probemi u praksi.

U raspravi koju prati dvadesetak poslanika, čule su se pohvale na račun rada ministarke kulture Maje Gojković, kao i na račun prisutnog ministra Ratka Dmitrovića, kao i brojne kritike na račun medija i opozicije koji, kako kažu poslanici, „svakodnevno kritikuju predsednika Vučića, njegovog brata Andreja i ministre u vladi“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar