Foto:Erkin Keci / AFP / Profimedia; EPA-EFE/DJORDJE SAVIC; Milos Tesic ATA; shutterstock

"Po nalogu Aljbina Kurtija, danas je na administrativnom prelazu Jarinje zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, namenjenih za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike Kosova i Metohije čiji opstanak zavisi od priliva sredstava iz budžeta Srbije", saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za KiM.

Kako su naveli, pripadnici Kosovske policije ne samo da su zabranili ulaz dinara, nego su na administrativnom prelazu prema predstavnicima Narodne banke Srbije i kompanije “Henderson” demonstrirali osionost i grubost, a zatim su ih oterali uz pretnju hapšenjem, prenosi N1.

„Time je Kurti jasno poručio da takozvani prelazni period je čista laž, i da je sve vreme u toku rad na operacionalizaciji odluke o zabrani dinara“, navode iz Kancelarije za KiM.

Novac je, kako kažu, poslat „prema svim ustanovljenim višedecenijskim procedurama“, a koje predviđaju da pošiljku dinara na Jarinju sa svim potvrdama preuzima britanska kompanija “Henderson” i prevozi ih do trezora u Leposaviću, ali je ulaz dinara zabranjen.

PROČITAJTE JOŠ:

„Očigledno je da su Kurtijeve poruke da dinar nije zabranjen na Kosovu i Metohiji laž i besramna propaganda, a da se njegov plan etničkog čišćenja srpskog naroda iz pokrajine realizuje bez ikakve zadrške. Podsećamo da je jedna pošiljka dinara već bila blokirana 7. februara na prelazu Jarinje, i to, kao i ovoga puta, bez ikakvog zvaničnog objašnjenja i odbijenice“, kažu iz Kancelarije.

Apeluju na međunarodnu zajednicu da „dodatno pojača pritisak na Prištinu da trajno odustane od jednostrane odluke o zabrani dinara“, jer, dodaju, očigledno eksplicitne verbalne poruke neodobravanja koje je Kurti dobijao poslednjih dana nisu delotvorne.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare