Foto: N1

CINS je danas objavio da je Milutin Mrkonjić, poslanik i funkcioner SPS, još od 2002. vlasnik firme Habit invest iz Crne Gore, ali da tu imovinu nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Međutim, Mrkonjić za portal Nova.rs navodi da već 15 godina nema nikakve veze sa tom firmom, da nije bio njen vlasnik, "ali i ako jeste, to je bilo u skladu sa zakonom".

Prema istraživanju CINS-a, Mrkonjić je bez ikakve naknade 2002. godine preuzeo vlasništvo nad Habit investom u Crnoj Gori, koja je bila povezana sa Radosavom Sekulićem, inače akterom afere Agrobanka i čovekom bliskom SPS-u. Mrkonjić je, kako se navodi u tekstu, i dalje vlasnik i zastupnik tog preduzeća.

CINS navodi da on vlasništvo nad Habit investom nikad nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, zbog čega ta institucija proverava da li postoji osnov za pokretanje postupka protiv njega.

Mrkonjić za Nova.rs navodi da su sve to „budalaštine“.

„Ta firma više ne postoji, a ja sa njom nemam nikakve veze već 15 godina. Nikada nisam bio njen vlasnik, ali i da jesam, to je bilo u skladu sa zakonom“, kaže on.

Prema navodima CINS-a, formalno sedište pomenute firme nalazi se u dvospratnoj zgradi u centru Podgorice, na adresi Njegoševa 45. Iako, kako se navodi, u zgradi nema vidljivog obeležja Habit investa, firma postoji od 2000. godine.

Mrkonjić je posle više od četiri godine nakon preuzimanja firme, izabran i za narodnog poslanika i potpredsednika Narodne skupštine Srbije, navodi CINS, a sa tim funkcijama stigla je i dužnost da u roku od 30 dana prenese upravljačka prava u firmi na drugu osobu koja nije povezana sa njim – poput članova porodica ili partnera. Na to ga je prvo obavezivao Zakon o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija, a od 2008. Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

U Agenciji za borbu protiv korupcije naveli su da iako je do sada podneo 12 izveštaja o imovini i prihodima, Mrkonjić nije naveo vlasništvo nad ovom firmom.

„Uvidom u navedene izveštaje utvrđeno je da Milutin Mrkonjić ni u jednom izveštaju nije prijavio vlasnički udeo u nekom pravnom licu, a samim tim ni u Habit investu d.o.o Podgorica“, rekli su u Agenciji I dodali da će proveriti da li postoje uslovi za pokretanje postupka protiv njega.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram