Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Milutin Mrkonjić, 24. na izbornoj listi "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma" rekao je za N1 da socijalisti imaju drugačiji pristup i da nisu partija koja radi kampanjski. On kaže da ministri i direktori javnih preduzeća rade sve vreme i da je on zadovoljan njihovim radom, ali i radom cele Vlade Srbije.

Mrkonjić kaže da je uveren da će socijalisti na izborima 21. juna osvojiti pola miliona glasova, koliko je najavio prvi čovek socijalista Ivica Dačić. Prema Mrkonjićevim rečima, srpski narod je duboko prihvatio socijalističku ideju i da je pitanje samo da li SPS može da je artikuliše i „uvede u glasačku kutiju“.

Govoreći o tekovinama Slobodana Miloševića, kome je socijalistička omladina Požarevca otvorila spomen sobu u tom gradu, Mrkonjić kaže da su dve najvažnije – stvaranje Republike Srpske i rezolucija 1244. Za ratove i sankcije, pak kaže, da nisu bili rezultat Miloševićeve politike već raspada Jugoslavije.

Za aktuelnu vladu Ane Brnabić gost N1 kaže da dobro radi i da je udarila „osnovne temelje onome što je osnovni uslov za razvoj zemlje“ – infrastrukturu. Dodaje da je to počela i vlada Mirka Cvetkovića 2008. godine.

„Za realizaciju tih projekata su dve stvari potrebne – politička volja i novac. Sada su uslovi bolji, politička volja postoji, a ima i novca. Potpuno sam zadovoljan sa saradnjom sa koalicionim partnerima“, rekao je Mrkonjić.

Upitan o propustima na projektima koje je ova vlada završila, Mrkonjić kaže da je važno da je urađeno, a da će konačan obračun pokazati gde jepotrošen višak para.

„Cena se formira na bazi glavnog projekta i ekspertize. Teško je uzeti toliki novac iz takvih projekata. Ali mora da se ide na tendere. Kod međunarodnih banaka tender je prisutan. Ne može toliko da se krade kao što se priča“, rekao je Mrkonjić.

Upitan koliko može da se ukrade, ako kaže da ne može „toliko“, on odgovara da „u svakoj vladi i svakoj vlasti postoji neka korupcija“.

Mrkonjić: I sad postoji.

N1: Da li znate gde je?

Mrkonjić: Ne!

Upitan da li je na građevinskim projektima bilo previpe naknadnih radova, kaže da je bilo koliko je moralo da bude i ističe da realizacija svakog projekta ima dve faze – pripremu i izvođenje.

„Prva faza je daleko komplikovanija i pola vremena ide na pripremu. A toga nije bilo, evo ja priznajem. I tu se prave propusti, kratka priprema stvara probleme u realizaciji“, objašnjava sagovornik N1.

Govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, Mrkonjić kaže da nije političar tog nivoa da sanja šta bi bilo. Za aktuelnu vlast kaže da spasava šta se spasiti može.

Upitan šta za njega znači kompromis koji spominje predsednik Aleksandar Vučić, Mrkonjić odgovara – kompromis znači Kosovo ne damo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar