Mladen Mrdalj. TEMA KANDIDATI. Aleksandar Vučić zvanično u predsedničkoj trci. Šta sad spisak od 10 govori o drugom krugu, prilog, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Mladen Mrdalj Foto: Newsmax Adria

Većina političara žele da budu neka vrsta lider, prvog lica bilo kakve partije, rekao je politikolog Mladen Mrdalj komentarišući raskol u Narodnoj stranci. On je za to optužio izborni sistem, za koji kaže da podstiče cepkanje stranaka i ambicije političara da budu lideri.

„Imati tri odsto podrške građana i ući u parlament je izgleda glavni cilj svih u opoziciji. Ići na četiri, pet odsto je pun pogodak, a skinuti (Aleksandra) Vučića s vlasti je već luksuz. Ako može bilo bi super, ako ne – dobro je i ovako. Da nisam u pravu onda bismo videli ujedinjenu opoziciju koja bi se ujedinila oko osnovnih stvari“, rekao je Mrdalj za N1.

PROČITAJTE JOŠ:

On je dodao da čim neko od političara oseti da ima „malo organske podrške u narodu“, on će pokušati da preuzme stranku ili je napusti.

Mrdalj kaže da se među građanima utemeljio osećaj da se i oni koji nikada nisu bili u vlasti ili politici, ne bi drugačije ponašali kada dođu na vlast. Dodaje da se plaši da su građani u pravu kada tako misle.

„Dok su u opoziciji oni funkcionišu u malim parijama, gde se ljudi znaju, gde su ideološki i moralni motivi prevashodni. Kada partija naraste kreću bobe za pozicije, za mesto na listi, za mesto u državnoj upravi i onda liči na sve ono što je već ranije viđeno“, objašnjava politikolog.

Ocenjuje da bi se političari drugačije ponašali kada bi izborni sistem bio drugačiji, a za političare se glasalo po imenu i prezimenu.
Govoreći o izlasku Miroslava Aleksića iz Narodne stranke i najavi da će osnovati pokret, Mrdalj kaže da ćemo time dobiti još jedan pokret i još jednu partiju koja će adresirati probleme koji su posledica, a ne koji su uzrok.

„Mislim da će Aleksić da se uhvati u isto kolo u kojem (Dragan) Đilas pokušava da se istakne govoreći o platama, o penzijama, o stvarima koje su građani čuli već milion puta i ne veruju nikom i nisu spremni da se bore“, kaže Mrdalj.

On se nada da će „neprincipijalna i nekulturna svađa“ u Narodnoj stranci ogaditi građanima ovakav izborni sistem.

„Izborni sistem podstiče cepkanje, svaki od ovih političara se nada da će preći cenzus, ući u skupštinu, a onda ću ja postavljati uslove vlasti i opoziciji i da ja budem jedan od lidera, pošto ne dam nikom da bude lider. Da imamo većinski izborni sistem svi ovi političari bi se drugačije ponašali“, napominje Mrdalj.

On kaže da su i ranije u partijama postojale smicalice i muljačine, a da ćemo iste stvari gledati u budućnosti. Danas u Narodnoj stranci, sutra u nekoj drugoj.

BONUS VIDEO: Među nama – Gosti Mladen Mrdalj i Aleksandar Dikić