Građani Srbije su tokom jučerašnjeg dana preživeli više šokova, a jedan od najvećih bila je najava lidera socijalista Ivice Dačića da će se povući sa čela SPS. Iako postoji sasvim opravdana sumnja da će se tako nešto desiti, jasno je da na njegovo mesto može doći samo jedan čovek.

Nakon objave prvih rezultata izbora u Srbiji nije bilo sumornijih izraza lica od onih u štabu Socijalističke partije Srbije. Kad se pogledaju rezultati izbora i uporede s prošlogodišnjim – sasvim očekivano.

Socijalisti su u odnosu na izbore koji su održani 2022. godine u padu od oko pet odsto. U ovom trenutku jasno je da je najveći deo tih glasova otišao Srpskoj naprednoj stranci, pa je SPS Ivice Dačića iz prošlogodišnje uloge tasa na vagi, kad SNS nije mogla da formira vlast bez njih, dopela u poziciju nekog ko čeka ponudu.

“Potrebno je naći novog lidera SPS”

Obraćajući se građanima nakon objave prvih rezultata izbora, Ivica Dačić je rekao da ni on, ni partija, nisu zadovoljni postignutim rezultatom.

Ivica Dačić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Ovaj rezultat je što se nas tiče nezadovoljavajući i razgovaraću sa kolegama o tome šta je najbolje za stranku u narednom periodu. Moje mišljenje je da je potrebno naći novog lidera SPS-a“, rekao je Dačić, a zatim skromno ponudio nastavak saradnje naprednjacima.

“Mi smo unapred doneli odluku da smo spremni da nastavimo saradnju u koaliciji sa SNS, naravno ako to bude njihova odluka na svim nivoim. Pošto će na parlamentarnom nivou sama SNS imati apsolutnu većinu, kad je reč o gradskim izborima što se nas tiče mi smo u startu rekli da smo opredeljeni za nastavak koalicije sa SNS i ne razmatramo drugu mogućnost odborničke većine“, naveo je Dačić.

Nema sumnje da će SPS biti deo vladajuće koalicije, ali verovatno sa značajno manjim udelom u vlasti. A to je vrlo poželjan scenario za SNS.

Ali, da se vratimo na Ivicu Dačića. Da li će SPS ostati ona isti stara partija ili će zaista pretrpeti ozbiljne promene?

Ukoliko se tako nešto zaista desi i Ivica Dačić ode sa čela socijalista, samo jedan čovek može doći na njegovo mesto – potpredsednik stranke i bivši ministar Branko Ružić.

„Meni je izazov najjači“

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Pre nego što je postao deo Vlade Ane Brnabić, Ružić je često unosio “seme razdora” između Ivice Dačiće i Aleksandra Vučića. Zbog njegovih izjava, koalicija je više puta navodno “visila o koncu”, a neretko su kolale priče i o dve struje u stranci. Jednoj koju čini “stara garda” na čelu s Dačićem i druga koju predvode Branko Ružić i Novica Tončev.
Tako je krajem 2015. Ružić na svom “Fejsbuk” profilu postavio zajedničku fotografiju sa navijačem koji je u direktnom prenosu utakmice Srbija-Albanija u Beogradu uzvikivao pogrdne parole na račun tadašnjeg premijera Vučića. Dačić je izjavio da moraju da se poštuju odluke o koaliciji i da svi moraju da nastupaju na toj liniji.

Onda je 2016. godine govoreći upravo o navodima da “Ruši Dačića” izjavio da mu je izazov nešto drugo. Da sruši najjačeg u zemlji…

“Dok smo i Dačić i ja u SPS-u, do tada je SPS najstabilniji. I to je najvažnije. Dačić ima moju nepodeljenu podršku od početka do kraja. Ne vidim razloga da se i u SPS-u dogodi bratoubilaštvo ili oceubistvo. SPS nije kao neke druge partije, izdaja nije naš manir. Niti mi je izazov da rušim Dačića. Meni je izazov da se borim protiv nekog ko je jak, a ne protiv nekog ko mi je saborac. A zna se ko je najjači u zemlji”, rekao je tada Ružić.

Oni s malo dužim političkim pamćenjem sećaju se i čuvenih Ružićevih objava na društvenim mrežama i one situacije kad je nahvalio predstavu „Danas nam je divno dno“ Mićka Ljubičića, u kojoj se ismeva tada premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Dno je vrh, topla preporuka za opuštanje“, napisao je tada Ružić.

Da li će on sad na vrh stranke tek ćemo saznati.

BONUS VIDEO: Zoran Kesić o Nestoroviću i mogućoj penziji Ivice Dačića 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare