Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zvaničnik organizacije Amnesti internešenel (AI) Masimo Morati izjavio je da mere koje je vlast u Srbiji preduzela u borbi protiv koronavirusa nisu srazmerne cilju koji je postigla.

Morati, direktor za istraživanja u evropskoj kancelariji AI, rekao je u petak za televiziju N1 da je stav njegove organizacije da te vanredne mere „ne smeju da postanu norme“ i kao zabrinjavajuće ocenio „određene sličnosti“ između načina na koji vlade u Srbiji i Mađarskoj upravljaju krizom.

„Ne sme da se koristi vanredno stanje da bi se stvorila nova, normalna situacija. To je zabrinjavajuće, to vidimo u Mađarskoj i postoji briga da će nešto slično da se desi u Srbiji. Moraju da se sagledaju ove mere, da se analiziraju i da se vidi da li su proporcionalne cilju koji želi da se postigne“, kazao je Morati.

On je naveo da „postoji zabrinutost“ da će neke od vanrednih mera ostati na snazi u Srbiji „i kad sve ovo prođe“.

„Ako su mere legalne sada, moraju odmah da se povuku s ukidanjem vanrednog stanja, kako ne bi bilo posledica posle toga. Postoji zabrinutost da u vanrednom stanju novi sistem dolazi na mesto starog, i kad sve bude gotovo on mora da nestane. Ako se nastavi, to bi bio korak ili dva nazad kada su u pitanju ljudska prava“, kazao je Morati.

O najavljenoj mogućnosti uvođenja 24-časovne zabrane kretanja u Srbiji, Morati je rekao da je „to veoma ozbiljna mera“ i da ona nije uvedena ni u Italiji, pandemijom najteže pogođenoj evropskoj zemlji.

„Ako takve mere uvode, moraju da dokažu zbog čega su neophodne i moraju da brinu o onima koji ne mogu da izađu i kojima je potrebna svaka vrsta pomoći. Država ne sme samo da donosi mere, već mora da obezbedi da građani ostvaruju svoja ljudska prava čak i u takvim uslovima“, naveo je Morati.

On je ocenio da je juče ukinuta odluka vlade da sve informacije u vezi s koronavirusom može da saopšti jedino krizni štab „problematična mera“.

„Postoji potreba da se javnost informiše transaprentno i precizno, ali ako neko zaista širi paniku, vlada sa tim ne bi trebalo da se bori na način na koji je u toj uredbi propisala. Država mora da dozvoli da istina cirkuliše, informacije moraju da slobodno cirkulišu. Što više izvora imamo, to je slika sve jasnija“, rekao je zvaničnik AI.

Morati je naveo da postoji zabrinutost zbog hapšenja novinarke Ane Lalić iz Novog Sada koja je za portal Nova.rs pisala o nedostatku medicinske opreme u Kliničkom centru Vojvodine.

„Iako je dozvoljeno uvođenje određenih privremenih mera tokom vanrednog stanja, svaka mera koja je preduzeta ipak mora da bude proporcionalna javnom cilju, što je u ovom slučaju zaštita javnog zdravlja“, kazao je Morati.

Povodom SMS poruke poslate građanima od kriznog štaba, da se Srbija bliži italijanskom i španskom scenariju, Morati je rekao da nije upoznat da li su takve poruke negde korišćene tokom aktuelne krize.

„Važno je građanima reći istinite informacije. Jasno je da ima puno medija koji plasiraju dezinformacije, ali nadležni moraju da prikažu javnosti tačne brojeve“, naveo je Morati za N1.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram