Izborni stab koalicija Moramo
Izborni štab koalicija Moramo Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Koalicija "Moramo" nastupiće u dve odvojene poslaničke grupe u Skupštini Srbije, dok će u prestoničkom parlamentu imati zajedničku odborničku grupu. U razgovoru za Nova.rs, predstavnici ove koalicije, Radomir Lazović iz pokreta "Ne davimo Beograd" i Đorđe Miketić iz "Ekološkog ustanka", objašnjavaju kako je došlo do ovakve odluke.

Na parlamentarnim izborima, koalicija „Moramo“ osvojila je 4,7 odsto glasova, odnosno 13 poslaničkih mesta. U Beogradu je ova koalicija je osvojila 10,81 odsto, što im je donelo 13 odborničkih mesta.

Za razliku od gradskog parlamenta, gde će svi odbornici biti u istoj grupi, predstavnici „Moramo“ u Skupštini Srbije biće podeljeni na dva poslanička kluba.

To je u razgovoru za naš portal potvrdio i jedan od predstavnika ove grupacije, Radomir Lazović.

„Sa koalicionim partnerima dogovaramo se kako je najbolje da nastupimo u institucijama, pa smo tako doneli odluku da se u Narodnoj skupštini Republike Srbije ide sa dva poslanička kluba. Na ovaj način imaćemo više vremena za učešće u diskusiji i moći ćemo na bolji način da predstavljamo svoje stavove i program. Svakako koalicija „Moramo“ nastavlja da postoji sa oba ova kluba, što je donekle i u skladu sa najavljenim ujedinjavanjem Ekološkog ustanka i dela platforme ‘Akcija'“, objašnjava Lazović i podvači da to ne znači da postoje problemi unutar ove koalicije.

„Važno je istaći da se ne cepamo, već se dogovaramo kako najbolje da funkcionišemo u Skupštini. Što se grada Beograda tiče, radićemo u sklopu istog odborničkog kluba“, navodi naš sagovornik.

S druge strane, Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka kaže da je tokom razgovora na ovu temu bilo različitih mišljenja i pristupa. On smatra da bi jedan poslanički klub doneo veću snagu i zastupljenost.

„Naš poslanik iz Kragujevca, Nikola Nešić se veoma argumentivao zalagao za jedan poslanički klub koalicije „Moramo“, međutim prevagnuo je argument partnera iz Ne davimo Beograd da je potrebno da imamo više vremena za raspravu, što ćemo dobiti kao dva poslanička kluba“, podvlači Miketić.

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda održaće se 11. juna, a sredinom juna se očekuje da odlazeći predsednik Skupštine, Ivica Dačić, saopšti i kad se održava prva sednica novog saziva republičkog parlamenta.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je izgledala prvomajska šetnja koalicije „Moramo“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar