Vilijam Montgomeri, bivši ambasador SAD, Foto:N1

Za Belu kuću Zapadni Balkan ima prioritet, i zato je snažnom, iskusnom timu poveren zadatak da ostvari ciljeve u vezi sa Kosovom da Srbija prizna njegovu nezavisnost u sadašnjim granicama kao i da Moskva ne stavi veto na prijem Kosova u UN, kaže penzionisani američki ambasador Vilijem Montogomeri, uz ocenu da je to nemoguć zadatak.

Cilj Vašingtona je, kaže, i da se Srbija u potpunosti uskladi sa politikom EU prema Rusiji i da Bosna bude jedinstvena država sa revizijama Dejtona kako bi se dala veća moć centalizovanoj državi i, ako je potrebno, da se koristeći ovlašćenje Visokog predstavnika sa funkcije sklone oni, koji po njihovom mišljenju, prave probleme poput Dodika.

„Nažalost, timu je dat nemoguć zadatak. Nadam se da će to shvatiti i da će na kraju svoje veštine iskoristiti da ubede Belu kuću da razume da ta politika ne funkcioniše“, rekao je za Tanjug Montgomeri koji je bio ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bugarskoj, povodom posete pomoćnice državnog sekretara SAD Karen Donfrid i izaslanika Stejt departmenta Gabrijel Eskobara, i razgovara sa srpskim zvaničnicima kojima je prisustvovao i ambasador SAD u beogradu Kristofer Hil.

Montgomeri upozorava da će pritisci na Srbiju da uskladi politiku sa EU rasti kako rat Ukrajini bude duže trajao.

„Strasti će jačati, pritisak da se zauzme zajednička strana protiv Rusije biće sve veći, a opasnost od Trećeg svetskog rata sve veća. To će značiti veći pritisak na Srbiju. Drugim recima, Srbija je u nemogućem položaju“, naveo je američki diplomata.

„Mogu samo da se nasmejem EU“

Kaže i da „može samo da se nasmeje EU“, koja nije uradila ništa da kazni Kurtija za provokacije i minimalne korake napravljene za članstvo Srbije u uniji, zapravo pokušavajući da taj evropski put iskoristi kao oružje protiv Srbije za neuvođenje sankcija Rusiji.

Foto: BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno/DS

„U stvari, delovanje ili nedelovanje Brisela na Kosovu i u Srbiji bio je glavni faktor zašto Srbija nije voljna da svoju sudbinu u potpunosti ubaci u EU koš“, naveo je Montgomeri.

Kada je reč o ciljevima da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa EU i ciljevima vezanim za Bosnu Montgomeri naglašava da većina tih ciljeva nije funkcionisala više od dve decenije i da izgleda da Vašington ni ta činjenica nije ubedila da je potreban novi pristup.

Realnost je, kako ocenjuje, da tri etničke grupe u Bosni i dve na Kosovu „mrze“ jedna drugu isto kao i pre dve decenije i da oba primera ugrožavaju san o multietničkom društvu.

Naš san o funkcionisanju multietničkih društava je upravo to: san – naveo je Montogomeri na pitanje da prokomentariše posetu američkih zvaničnika regionu, očekivanja Vašingtona sa akcentom na imenovanje Bajdenovih „specijalaca“ za Zapadni Balkan.

Bonus video: Ko blokira pregovore Beograda i Prištine u Briselu?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)