Tomislav Momirović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Nelegalno izgrađeni objekat na Pančićevom vrhu srušen je za dve trećine u odnosu na gabarite koje je imao pre godinu dana‘‘, bio je odgovor Tomislava Momirovića, ministra građevinarstva na konkretno pitanje Nova.rs, kada će objekat biti srušen i u kakvom je statusu građevina koja je nastala prepravljanjem nekadašnjeg objekta.

Uz to je nerado dodao da je ‘‘uvek nezahvalno da jedan visoki Vladin funkcioner govori o konkretnim predmetima‘‘.

Ovaj, kako sebe naziva, visoki Vladin službenik dolaskom na mesto ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nasledio je i rešavanje problema s nelegalno izgrađenim objektom u zaštićenom području, za čije rušenje je izdata dozvola još pre tri godine, te je tako u obavezi i da javnost izvesti dokle se stiglo sa izvršenjem rešenja o rušenju.

Umesto toga, Momirović je počeo da nabraja već poznate činjenice, uz objašnjenje da je to njegov ‘‘potpuni odgovor koji može da da u ovom trenutku‘‘.

‘‘Kad sam došao na ovu funkciju, mislim da sam poslao jasnu poruku da nećemo toelerisati bahate investitore. Takođe je činjenica da je nelegalni objekat u tom trenutku bio izgrađen u gabaritima od 800 kvadratnih metara i da je izdat nalog za njegovo rušenje. Činjenica je i da je danas taj objekat srušen praktično dve trećne prvobitnih gabarita, znači, on nije dograđen, on je sravnjen u odnosu na to kakve je gabarite imao pre godinu dana‘‘, nabrajao je Tomislav Momirović.

PROČITAJTE JOŠ:

Dalje je u nameri da objasni kako nadležni rešavaju problem oko ovog nelegalnog objekta istakao da je veliki broj pojedinaca iz lokalne samouprave i javnih preduzeća već procesuiran i da će odgovarati zbog nelegalne gradnje. Momirović je skandaloznu izgradnju na vrhu Kopanika čak i minimizirao, izjednačavajući taj objekat s drugim nelegalnim građevinama u Srbiji.

‘‘Želim da vam pošaljem jasnu poruku da će zakon biti primenjen ne samo u ovom slučaju, nego u svim drugim slučajevima. Na žalost, mi danas na teritoriji Srbije imamo više od 2 miliona nelegalnih objekata‘‘, izdeklamovao je ministar Momirović.

Na naše ponovljeno pitanje kakav je status prepravljenog objekta na Pančiću, ministar je kratko odgovorio:

‘‘Ja mislim da sam vam to jasno rekao na početku ovog odgovora‘‘, i potom se zahvalio novinarima u Kragujevcu gde je došao da ozvaniči početak radova na izgradnji kanalizacione mreže.

Ako se osvrnemo na, kako reče ministar, ‘‘početak odgovora‘‘ onda je i dalje nejasno kakva je dalja sudbina objekta na Pančićevom vrhu. Početak zimske setone na Kopaniku je na samom pragu, a nama ostaje da se nadamo da će ministar ostati dosledan svojim rečima, ‘‘da neće tolerisati bahate investitore‘‘.

Objekat na Pančićevom vrhu već dugo je kamen spoticanja za brojna ministarstva i ministre koji su se smenjivali tokom godina, a ovaj vruć krompir prebacivali sa jednih na druge. Rešenje o rušenju nelegalnog objekta Ministarstvo građevinarstva, koje je tad predvodila Zorana Mihajlović, izdalo je 2018. godine, a rušenje je bilo zakazano već naredne 2019. godine, ali pošto nije bilo asistencije policije, nije ni sprovedeno.

Da će objekat biti porušen do temelja najavio je i tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović, koji je slikovito i uverljivo rekao da će biti poručen do poslednje cigle.

Međutim, ništa od toga se nije dogodilo. Objekat je u međuvremenu prepravljen i obložen drvenim daskama kako bi podsećao na montažnu brvnaru, koja bi kako se čini, mogla da proradi već ove sezone.

BONUS VIDEO: Ministar Momirović i (ne)razumevanje pojma „antisemitizam“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare