Foto: Printscreen/YouTube/Mefail Bajqinovci

Vest o prisustvu žandarmerije u Karačevu, selu u pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije, kao i najave premijera Kosova Avdulaha Hotija da će uskoro objaviti opsežan izveštaj na ovu temu zaokupila je pažnju javnosti krajem nedelje. Poznavaoci prilika i analitičar za Nova.rs kažu da je guranje ove teme u javnost pokušaj jedne strane da na političku šahovsku tablu vrati odbačeno razgraničenje, a suprostavljene da ovu ideju u potupunsti ukloni kao moguće rešenje za raspetljavanje kosovskog čvora.

Tvrdnje predstavnika Samoopredeljenja da su Karačevom defilovale srpske policijske snage iz redova Žandarmerije demantovao je KFOR, ističući da su 7. avgusta 2020. godine, oko 17:20 časova, pripadnici KFOR-a iz Regionalne komande Istok sproveli su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica.

Za poznavaoce prilika ovo nije nikakvo iznenađenje, jer se ovakve akcije sprovode već dugi niz godina, što je odgovarajući na pitanja Nova.rs potvrdio i KFOR.

„Od 2008. godine, sinhronizovane patrole se rutinski sprovode zajednički od strane KFOR-a i Vojske Srbije duž AL kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda. S tim u vezi, KFOR sprovodi i zajedničke patrole sa kosovskim bezbednosnim organizacijama u blizini AL“, navodi se u izjavi KFOR-a.

Oni dodaju da KFOR sarađuje sa kosovskim bezbednosnim organizacijama na celom Kosovu i sa Vojskom Srbije na AL između Kosova i Srbije.

„Administrativna linija se proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci, već je samo istaknuta na kartama. Tokom obavljanja svojih aktivnosti, sinhronizovane patrole moraju prilagoditi svoje rute terenskim ograničenjima. To podrazumeva da se sinhronizovane patrole KFOR-VS kreću duž AL sa određenim stepenom prilagođavanja koju nameće teren. Međutim, ni u jednom trenutku elementi sinhronizovane patrole VS nisu odvojeni od pripadnika KFOR-a, i to je bio slučaj i ovog puta“, naveli su iz KFOR-a i dodali da će ova misija nastaviti da sarađuje sa svim stranama na jačanju saradnje i sa Kosovskim bezbednosnim organizacijama i Vojskom Srbije u skladu sa svojim manda shodno rezoluciji 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999 i vojnotehničkog sporazuma iz iste godine.

Akcije KFOR-a sa Vojskom Srbije nisu skrivane ni ranije, te su zainteresovanost svih strana za ovu temu kao i „buka“ koja se oko iste napravila za kosovsku stručnu javnosti potvrda da dve suprostavljene političke struje pokušavaju da se izbore za svoje viđenje rešenja problema, kao i da se tema razgraničenja vratila na sto.

Gore pomenuto Karačevo ne pominje se prvi put, a teorije zavere, nagađanja i analize o pograničnoj zoni deo su političikih i medijskih igrarija već dugi niz godina.

Zašto je važno Karačevo? 

Pojam „razgraničenje“ ili geopolitički precizniji naziv –  demarkacija 2018. godine postala je ključna reč u kosovskim pregovorima.  Prvi put je pomenuta u sporu Beograda i Prištine, kada je prištinska štampa prenela da je razgraničenje između Kosmeta i centralne Srbije sledeći uslov koji će Brisel postaviti obema stranama Istovremeno u medijima se pojavilo i Karačevo, selo u opštini Kamenica, u kojem je – prema pisanjima medija – KFOR „postavio granicu između Kosova i Srbije“. Ovu vest demantovao je tada portparol mirovne misije ističući da „KFOR ne iscrtava granice“.

„O toj lokaciji se govori godinama u dva konteksta. Jedan je da KFOR i Vojska Srbije ostvaruju saradnju, a drugi je, kako to tvrde kosovski izvori, da ruska profesionalna organizacija Patriot, koja seluje i u Srbiji, vrši obuke ljudi sa Severa Kosova“, kaže analitičar Dušan Janjić.

Janjić ističe da je ova teritorija izrazito dobro obaveštajno pokrivena i da postoje dva razloga zbog kojih se o misterioznom ulasku „žandarmerije“ kao i o Patriotu ne govori. „Ili nema političke volje da se, ili se to nije ni desilo“.

„Očigledno je da je ovo pokušaj da se razgraničenje vrati na sto, kao što je očigledno da Samoopredeljenje šalje poruku Vučiću i Kvinti da neće to dozvoliti“.

Sa ovom ocenom saglasni su i drugi poznavaoci prilika na Kosovu. Kako kažu za naš portal, javna je tajna da su ideju o razgraničenju „gurali“ srpski i kosovski predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači, kao što je opšte poznato da su Ramuš Haradinaj i Samoopredljenje veliki protivnici ovog rešenja.

„Upravo je zona pod KFOR-om bila ključna u ovim pregovorima“, kaže izvor Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar