Foto:Vladislav Mitić

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević razgovarala je danas u Beogradu sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad o evrointegracijama i o bilateralnim odnosima, posebno o nemačkoj razvojnoj podršci reformama.

Miščević je rekla da su evropske integracije strateški cilj nove vlade Srbije i da će reformski proces biti nastavljen pojačanim tempom, iako globalne okolnosti kao što su rat u Ukrajini, energetska i migrantska kriza značajno utiču na proces proširenja, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Ona je navela da je vlada nastavila sa punom implementacijom ustavnih amandmana i drugih aktivnosti u domenu unapređenja vladavine prava. Dodala je da je Srbija počela sprovođenje procedure za usvajanje seta pravosudnih zakona koji će omogućiti bolju pravnu sigurnost građanima, pre svega nezavisnim načinom izbora i rada sudija i tužilaca, navodi se.

U toku je i rad na zakonima kojima se omogućava sprovođenje Medijske strategije, navela je Miščević i dodala da se radi na novoj Strategiji za borbu protiv korupcije, kao ključnom dokumentu koji će biti osnov za veću transparentnost u poslovanju, piše u saopštenju.

Ona je, kako se navodi, izrazila zahvalnost na kontinuiranoj snažnoj podršci Nemačke na unapređenju integracije u Evropsku uniju, i Srbije i čitavog regiona zapadnog Balkana.

Podsetila je da Nemačka predstavlja najznačajnijeg donatora sa preko dve milijarde evra pomoći Srbiji, u vidu bespovratnih sredstava i povoljnih kredita za projekte u oblastima boljeg vodosnabdevanja, prečišćavanja otpadnih voda, energetike, zapošljavanja, obrazovanja i preduzetništva, dodaje se.

Miščević i Konrad su razgovarale i o dijalogu Beograda i Prištine, i saglasile se, kako se navodi, da je od velike važnosti da on rezultira kompromisnim rešenjem.

Srpska ministarka je podvukla da je za svaki dalji korak u tom procesu neophodno da i prištinska strana ispuni ranije preuzete obaveze iz dijaloga uz posredstvo EU, prvenstveno u odnosu na neophodnost osnivanja Zajednice srpskih opština, navodi se.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar