Foto: Nedeljnik

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Brisela za Zapadni Balkan, rekao je u intervjuu za novi broj Nedeljnika da potpuno razume kritike upućene Evropskoj uniji i da Brisel jeste ostao dužan regionu.

„Malo smo se pogubili u klasterima, poglavljima, te dvadeset tri, te dvadeset četiri, a kao da smo izgubili razumevanje da je to pre svega politički proces i da treba da bude kredibilan. I da, ako tražimo od naših partnera da ispune uslove, moramo i mi da ispunimo svoje. To se više nego jedanput nije desilo, i to jeste naša krivica. Potpuno razumem da ako postoji utisak da šta god mi ispunili, biće nam novi uslovi postavljeni, to uništava kredibilitet. S druge strane, ovde s Balkana vidim i čujem često da je samo EU odgovorna. A nije tako“, naveo je Lajčak.

On je ocenio da je u odnosu na Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, EU pokazala stratešku viziju.

„Ali dobra stvar je da je EU svesna toga da je rat u Ukrajini otvorio oči svima koji su mislili da je Balkan na bezbednom mestu, da ne treba da brinemo, da Balkan može da čeka jer nema drugu perspektivu sem evropske. Od svih tragedija koje je rat stvorio, ovo je jedan dobar efekat.“

Na pitanje o odnosu zvaničnog Beograda prema sankcijama koje je EU donela protiv Rusije, Lajčak je kazao da je je rat u Ukrajini i proces proširenja EU ponovo stavio u sferu politike.

„Pitanje jedinstva, pitanje pripadnosti istim vrednostima koje je zvučalo kao kliše, kao neka fraza, sada je postalo vrlo važno za države članice. Čuje se sa svih adresa da je potrebno da se to dokaže i time što će se zemlje kandidati približiti našim stavovima, kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici EU i sankcijama. Srbija to zna. Vaš predsednik to zna. Na kraju, odluke o napretku donose države članice, i one prate sve kriterijume, i poglavlja, i vladavinu prava. A danas i više nego ikada prate i pitanje usklađivanja sa politikom EU.“

Lajčak je za novi Nedeljnik govorio o Otvorenom Balkanu, o premijeru Zoranu Đinđiću, ali i o svojim ambasadorskim danima u Beogradu.

„Ja sam još tada govorio da neće biti toliko lako da se prevaziđe taj period Miloševića. Uz svu dobru volju. Jer ja sam znao koliko je Slovačkoj trebalo da se oporavi od četiri godine vlade Vladimira Mečijara. Tada sam pričao sa ljudima i govorio im, vi ste imali dvanaest godina Miloševića, a Mečijar je bio mnogo blaža varijanta Miloševića. Biće vam teže nego što mislite. Tako je i bilo“, naveo je Lajčak za novi broj Nedeljnika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar