Aleksandar Vučić i Miodrag Majić Foto:Tanjug/AP Photo/Peter Dejong/Ivan Dinić/Nova

Sudija Miodrag Majić razotkrio je još jednu veliku obmanu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa kol centrom SNS i pokazao da je čovek koga obično nazivaju najboljim studentom prava, zapravo neznalica, koja bi morala bolje da čita Krivični zakonik.

Majić je citirao Krivični zakonik Republike Srbije i tako demantovao predsednika Aleksandra Vučića koji tvrdi da rad kol centara u kojima se predizbornoj kampanji isplaćuje novac za angažovanje i glasanja za SNS nije kažnjiv.

U javnosti se podigla velika prašina, nakon što je CINS otkrio da kol centar SNS radi punom parom u sedištu firme Prointer, koja se ranije vezivala za bivšeg predsednika FSS Slavišu Kokezu.

Okriveno je i da se u pomenutom  kol centru, angažovanima novac u vidu dnevnica isplaćuje na ruke, a jedan od zadataka je i da pre dolaska na posao, 17. decembra fotografišu svoj glasački listić.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Međutim, za predsednika Srbije rad i postojanje kol centra deo je kampanje, koju neko pokušava da spreči.

„To naravno nije kažnjivo. Reč je o ljudima koji bi da spreče svaku vrstu kampanje zato što nemaju svoje političke stranke koje bi mogle da urade bilo šta. Nešto plaćate, nešto negde imate volontere koji rade zato što su članovi stranke, a negde plaćate ljude kao profesionalce koji su tu da pomognu. Ne razumem, gde to nije dozvoljeno“, izjavio je Vučić.

Šta nije dozvoljeno, Vučiću, koga je svojevremeno dekan Pravnog fakulteta hvalio da je jedan od najboljih studenata prava, pokušao je da objasni sudija Miodrag Majić, pozivajući se na Krivični zakonik Republike Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, u Članu 156 navodi se da „ko drugima daje, obeća nagradu, poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili referendumu glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“.

Navodi se i da je kažnjivo zahtevanje ili primanje poklona, kao i bilo kakve druge koristi za glasanje ili ne glasanje na izborima iil referendumu.

Kazna zatvora od tri meseca do pet godina preti članovima biračkog odbora ili drugim licima koja vrše dužnosti u vezi sa glasanjem, ukoliko urade neka od navedenih dela.

Reagovao je i advokat Ivan Ninić, koji je na mreži X ponovio da je postojanje i rad kol centra kažnjivo.

„Ne samo da je kažnjivo, nego prva i ključna mera nakon promene ovog režima treba da bude privremeno zatvaranje aerodroma“, napisao je Ninić.

Podsetimo, novinarka redakcije CINS se „zaposlila“ se u kol centru SNS-a i otkrila šemu rada, ali i činjenicu kako se plaća za glas.

Naime. reč  je o kol centru čije je sedište na adresi Dunavska BB i odakle svakog dana više od stotinu ljudi upućuje pozive građanima Srbije sa jpitanjem – da li ćete glasati za SNS?

Pravila grupe CALL CENTAR 2023 Foto: CINS

Na „preporuku“ novinarka CINS koja je bila na tajnom zadatku uspela je, praktično da se infiltrira i dobije „posao“ u kol centru.

Zvanično, u pitanju je agencija za hostese „M&J Lady“ sa njihovog broja stižu sve dalje instrukcije.

Dnevnica za rad u kol centru je 3.000 dinara za dan, osim na dan izbora. Tada je tri puta veća, devet hiljada.

Osim toga, na meti naprednjaka našla se i javna svojina, pa je tako žabeležen i rad kol centra SNS u Hali Čair u Nišu.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare